Tapahtumia ja henkilöitä 2023
Keskiviikkona 8.11. 2023 järjestetty Uutuuksien ilta oli menestys, sillä Lahden pääkirjaston tapahtuma-alueelle tuli yli 50 henkeä kuuntelemaan tuttujen ja aiemmin tuntemattomien jäsentemme haastatteluja ja lyhyitä tekstikatkelmia.
Esillä oli kaksitoista kirjailijaa, joita haastattelivat johtokunnan jäsenet. Reetta Joska juonsi tilaisuuden.
Timo Sandberg: Rauhanmyrsky, jännitysromaani, haastattelija Ina Ruokolainen.
Katja Meritähti: Unessa kaikki on hyvin, historiallinen romaani, haastattelija IR.
Juha Nummela: Heikoilla jäillä, romaani, haastattelija Samuli Lampinen.
Katri Lehtinen: Olavi – Sotalapsi, historiallinen romaani, haastattelija Minna Saarelma-Paukkala.
Samuli Lampinen: Riemuvuosi ja Luutarhuri, runokokoelmat, haastattelija Annamari Saure.
Tuula Hämäläinen: Tuulenkantaja, runoteos, haastattelija AS.
Jorma Martikainen: Hän sanoi, runoteos, haastattelija AS.
Seppo Laine: Meren ulapan väriset silmät, kertomus, haastattelija Reetta Joska.
Reetta Joska: 7 syntistä aamua, kertomus, haastattelija AS.
Leena Sorvali: Äitee tulosten takana - Olympiavoittaja Siiri Rantasen elämän ladut (kirjoitettu yhdessä Tuulikki Ritvasen kanssa), elämäkerta, haastattelija SL.
Tapani Tukiainen: Sairaalapappi – Asiaa ja anekdootteja, muistelmat ja Meren aaltoilua, pyhiinvaelluskirja, haastattelija M S-P.
Helka Peuhkuri: Silta kuin hento huuto, teemallinen elämäkerta, haastattelija IR.
Kiitokset yleisölle ja Lahden kaupunginkirjastolle!
Salpausselän kirjailijat on ehtinyt kevään 2023 aikana järjestää kaksi avointa kirjailijakahvilaa, joille on selvästi ollut tilausta. Kahvila Asemapäälliikköön on löytänyt kymmeniä kirjallisuuden ystäviä kuuntelemaan ja kyselemään kirjoista ja kirjoittamisesta.
Huhtikuun Runokrutonki-kahvilassa johtokunnan jäsen, runoilija Samuli Lampinen johdatti keskustelua, johon osallistuivat Tuula Hämäläinen ja Milla Koivu. Tilaisuutta seurasi parikymmentä kiinnostunutta.
"Mitä yhteistä näistä runoilijoista löytyi? Jokainen oli ollut lapsena lukutoukka ja tunsi olevansa introvertti. Jokainen kirjoitti aamuisin tajunnanvirtaa ja Hämäläisen sanoin koki, että runous on 'alitajuntojen keskustelua'", varapuheenjohtaja Annamari Saure kirjoitti tilaisuudesta.
Toukokuun viimeisenä päivänä kokoonnuimme Dekkari-iltaan kuuntelemaan, miten rikosromaanit syntyvät ja ankkuroituvat juuri päijäthämäläiseen maisemaan Marja Ahon, Eija Piekkarin ja Timo Sandbergin kirjoissa. Tilaisuuden haastattelut hoiti puheenjohtaja Ina Ruokolainen. Ilta veti viisikymmentä kuulijaa, kahvilan täyteen.
Annamari Saure raportoi jälleen:"Päijäthämäläiset kirjailijat kertoivat, että heille on tärkeää sijoittaa kirjojensa tapahtumat itselleen tärkeään ja läheiseen ympäristöön. Aho jopa valokuvaa kirjojensa tapahtumapaikkoja. Oma veneilyharrastus vaikuttaa niin, että hänen dekkareissaankin veneillään ja seikkaillaan veden äärellä. Piekkarin päähenkilö Krisse asuu kirjailijan kotikylässä Sairakkalassa, ja Sandbergin kirjoissa liikutaan joko nykyisessä tai historiallisessa Lahdessa.
Kiinnostavat rikospaikatkin löytyvät kirjailijoiden omista tutuista ympäristöistä. ”Jos näkee hyvän montun jonkin pellon laidassa, mieleen tulee, että ahaa, voin laittaa sinne ruumiin”, Piekkari nauratti yleisöä. Aho kertoi valitsevansa ruumiiden löytöpaikoiksi monelle tuttuja paikkoja: Neidonkorennossa Kiikunlähteen ja Kirkonrotassa Enonsaaren. Sandberg huomasi, että ”ollaan tapettu aika samoissa paikoissa”. Hänen kirjoissaan murhatut löytyvät paikoista, jotka ovat merkinneet hänelle jotain ja joihin liittyy tunteita. Näin tunteet välittyvät lukijallekin. Yksi tällainen paikka on Pirunpesä, joka kiehtoi Sandbergia jo lapsena. ”Tämän uusimman kirjan teon otin vähän kuten kuntoiluna. Kävelin Lapakistossa ja ajattelin sen olevan kaunis paikka kuolla”, Sandberg kertoi.
Entinen johtokunta jatkaa, jäsenmaksu nyt 29 euroa
Vuosikokouksessamme 28.2.2023 Lahdessa teimme jälleen tärkeitä päätöksiä, joiden pohjalta suunnittelemme ja toteutamme yhdistyksen toimintaa tänä vuonna. Kiitos vielä kokousta johtaneelle Tuulikki Norrlinille ja muille osanottajille hyvässä hengessä sujuneesta kokouksesta! Kiitokset myös Kahvila Asemapäällikölle maukkaista tarjoiluista ja mahdoliisuudesta varata tila yhdistyksen kokoukselle aukioloajan ulkopuolella.
Yhdistyksen johdossa jatkavat tutut nimet: puheenjohtajana Ina Ruokolainen ja johtokunnan jäseninä Reetta Joska, Samuli Lampinen, Matti Leppäranta, Pasi Pekkola, Minna Saarelma-Paukkala ja Annamari Saure. Sihteerinä ja rahastonhoitajana jatkaa Merja Toivanen. Johtokunnan järjestäytymiskokouksessa valitsimme Annamari Sauren edelleen varapuheenjohtajaksi.
Kustannusten nousun vuoksi päätimme yksimielisesti nostaa jäsenmaksun 27 eurosta 29 euroon. Tavoitteena on jatkaa linjaa, jolla yhdistys järjestää jäsen- ja yleisötilaisuuksia mahdollisimman paljon paikallisin voimin ja edullisesti, kuitenkaan laadusta tinkimättä. Olemme tiivistäneet yhteistyötä mm. Suomen tietokirjailijoiden alueosaston kanssa, mikä on tuonut mukaan myös uusia aktiiveja.
Yksi vuosikokouksen tärkeistä päätöksistä oli velvoittaa johtokunta valmistelemaan sääntöjen uudistamista. Ajankohtaisimmat muutostarpeet koskevat johtokunnan kokoa, toimikautta ja päätösvaltaisuutta, mutta muutenkin viimeksi vuonna 2001 uudistetut säännöt kaipaavat tarkastelua. Pääasia eli maakunnallisen kirjallisuuden ja kirjailijoiden aseman edistäminen säilyy varmasti samana.
Jatkamme aktiivista tiedotusta, jotta mahdollisimman moni nykyinen ja uusi jäsen innostuisi osallistumaan yhteiseen toimintaan. Seuraavassa jäsenkirjeessä kerromme jo kevään suunnitelmista.
Asikkalassa 1.3.2023
Yhteistyöterveisin Ina Ruokolainen, puheenjohtaja
Johtokunnan jäsen Pasi Pekkola
Minulla oli suuri ilo liittyä Salpausselän kirjailijoiden hallituksen uudeksi jäseneksi. Mukanani toivon tuovani ainakin paljon uusia ideoita ja verkostoja sekä jo useamman vuoden kokemukseni kirjailijantyön sekä hyvistä että huonoista puolista.
Omalla kirjailijanurallani olen keskittynyt pääosin romaanitaiteeseen. Pian julkaistuani esikoisromaanini Unelmansieppaaja (2013, Otava) muutin takaisin synnyin kaupunkiini Lahteen ja päätin omistautua kirjoittamiselle. Sen jälkeen onkin syntynyt kolme uutta romaania, joista osa myös sijoittuu kotikaupunkiini. Viimeisin kirjani Kaikki isäni naiset (Otava) ilmestyi viime syksynä 2020.
Haluan omalta osaltani olla mukana ideoimassa alueemme monipuolisen kirjoittajakentän toimintaa ja kehittää uusia tapoja nostaa alueemme hienoja kirjailijoita ja kirjoja paremmin esiin paitsi paikallisesti myös koko maassa.
15.4.2021
Päivitys 4.3.2022: Pasi Pekkola jatkaa johtokunnassa vuonna 2022
Päivitys 1.3.2023: Pasi jatkaa johtokunnassa 2023
Johtokunnan jäsen Reetta Joska
Tämä on ensimmäinen vuoteni Salpausselän Kirjailijoiden johtokunnassa. Itse jäsenenä olen ollut kohta kaksi kokonaista vuotta.
Minulle kirjoittaminen on tärkeä osa elämääni. Jo pienestä tytöstä lähtien olen kirjoitellut tarinoita ja keksinyt niitä vilkkaan mielikuvitukseni ansiosta. Bloggaamisen aloitin 12-vuotiaana mutta aktiivisesti olen pitänyt Korkojen Kapina -nimistä blogia. Kerään myös korkokenkiä, jotka seikkailevat blogini tarinoissa. Uusi kenkäpari, uusi tarina.
Kirjoitan tällä hetkellä kirjasarjaa, joista kolme ensimmäistä löytyvät kirjakaupoista kautta maan.
Teokseni nimet ovat Aina & Ikuisesti, Aikahyppääjä sekä AlustaAlkaja. Neljäs osa on tulossa keväällä 2020.
Kirjojen kirjoittamisen ja bloggaamisen lisäksi teen myös juontajan keikkoja.
Minulle on kunnia saada olla mukana Salpausselän Kirjailijoiden johtokunnassa. Toivon sydämestäni, että tämä vuosi tuo mukanaan haasteita sekä seikkailuja.
Päivitys 16.4.2021: Jatkan johtokunnan jäsenenä myös vuonna 2021.
Päivitys 4.3.2022: Reetta Joska jatkaa johtokunnassa vuonna 2022.
Päivitys 1.3.2023: Reetta jatkaa johtokunnassa 2023.