Sorvali, Leena

Olen pitkän linjan kirjoittaja. Toiminut viestinnän eri tehtävissä koko aktiiviurani. Suunnitellut, toteuttanut, kouluttanut. Aloitin urani mainosmaailmassa ja lopetin yrittäjänä omassa viestintätoimistossa.

Jäätyäni eläkkeelle minulle tuli vihdoin aikaa myös omille teksteille. Nykyään käytän ammattinimikettä Tarinankertoja.

TEOKSIANI

Kolme kuukautta karanteenissa

Books on Demand 2020

Kolme kuukautta karanteenissa

Books on Demand 2020

Kun Valtioneuvosto maaliskuun 16. päivänä vuonna 2020 antoi toimintaohjeen, jolla yli seitsemänkymppiset velvoitettiin pysymään kotona, erillään karanteenia vastaavissa olosuhteissa, se oli monille hätätila. Tällä ohjeella heidät suljettiin pois elävästä elämästä. Läheisistä, ystävistä, harrastuksista – muiden autettavaksi.

Kolme kuukautta karanteenissa on pamfletti, jossa kirjoittaja esittää suoraan omia mielipiteitään ja kannanottojaan karanteenia vastaavista oloista. Kirjassa on myös yksinkertaisia ruokavinkkejä yksineläville - mikä sekin toi oman kuriositeettinsa kulinaarisia nautintoja rakastavalle. Elämähän on muutakin kuin terveydenhuoltoa.

Kirjan ensimmäinen osio on omistettu kirjoittajan omille kokemuksille ja näkemyksille. Toiseen osioon kirjoittaja on koonnut koronapandemian jälkimaininkeja, kun pahin on ohi ja uutta aaltoa uumoillaan. Kirjan viimeisillä sivuilla on luettelot pamfletin aiheista ja ruokavinkeistä.

Suuria ja pieniä totuuksia

Books on Demand 2020

Elämän makuisia totuuksia. Omia ja lainattuja. Sanontoja, oivalluksia, ajatelmia, mietelmiä, mietelauseita ja runonpätkiä. Juhlavia ja arkikielisiä ilmaisuja.

Laidasta laitaan: elämästä, elämän tarkoituksesta, elämänohjeista, onnellisuudesta, rakkaudesta, ystävyydestä, unelmista, yksinäisyydestä, surusta, vapaudesta, luonnosta, koirista ja muista eläimistä, äideistä ja isistä, ikääntymisestä sekä kirjoista ja kirjoittamisesta.

Memento Respiro - Muista hengittää

Books on Demand 2019

Novellikokoelma siipiensä kantavuutta kokeilevasta nuoresta, aikuiseksi kasvamisesta, iloista ja peloista, pettymyksistä ja selviytymisestä. Se kertoo uskottomuuden koettelemasta avioliitosta, petollisesta yhtiökumppanista, uudesta rakkaudesta ja selviytymisestä elämän kääntyessä ehtoopuolelle. Novellissa Kuolinsiivous Heidi siivoaa samalla myös oman sielunmaisemans. Siirtää sivuun toisarvoiset ja keskittyy tärkeimpään, elämään. Vetää keuhkot täyteen ja alkaa hengittää kunnolla.

Kokoelma päättyy runoon:

Tuuli heijaa keinuani

puuskahtelee välillä

kuin sanoakseen:

muista hengittää,

sitten taas leudommin:

tiesin että osaat

niin sitä pitää!

Kun sinä tulit minuun - Runoja ujosta ja rujosta rakkaudesta

Mediapinta 2018

Elämän varrella syntyneitä runoja:

Ujo rakkaus

Elämä uusiksi

Rujo Rakkaus

Toinen nainen

Annoin itselleni uuden mahdollisuuden

Kuolema

Anteeksi että olen olemassa

Ystäviä

Suomalainen mies

Rypyistä näkee hymyjen paikan – Totta ja tarinaa ikääntymisestä

Books on Demand 2018

Kirja luonnollisesta vanhenemisesta. Kirjoitettu lempeästi ja pilke silmäkulmassa. Asiatietojen lomassa kirjoittaja kertoo omista ja muiden kokemuksista ikääntymisen eri vaiheissa lapsuudesta varhaisvanhuuteen. Jokaisella ikäkaudella on omat ilonaiheensa, ja hyvä elämä on pitkälti omien valintojemme tulosta. Jokaisen pitäisi saada toteuttaa itseään - elää sellainen elämä kuin on aina halunnut. Eikä unelmilla ole Parasta ennen -päivämäärää.

 

Myötä ja vastakarvaan - Elämää koirien ja kissojen kanssa

Books on Demand 2018

Leena Sorvalin ja sisarenpojan Pietu Tulokkaan yhteinen kirja omakohtaisista kokemuksista kissojen ja koirien kanssa. Miten Leenasta ja viisikymmentä vuotta nuoremmasta sisaren pojanpojasta tuli yhteistyökumppaneita? Se oli sattuman kauppaa. Kun Leena näki Pietun pienelle Riku-pojalle kirjoittaman ja kuvittaman sadun sammakosta ja prinsessasta, Leena ihastui siihen niin että alkoi miettiä voisivatko he tehdä jotain yhdessä. Siinä vaiheessa oli jo selvää, että molemmat rakastavat eläimiä. Leenalla oli ollut koiria ja Pietulla kissoja. Syntyi yhteinen kirja elämästä koirien ja kissojen kanssa. Lyhyitä hauskoja tarinoita kommelluksineen kaikkineen.

Minä Bonnie, mies Clyde – Oodi elämäni miehille

Books on Demand 2017

Omaelämänkerrallinen kertomussarja Lauran elämästä: lapsuuden ensimuistoista Raumalla, nuoruudesta Lappeenrannassa, isän kuolemasta, muutosta Nastolaan, aikuisuudesta Helsingissä ja vastentahtoisesta paluusta juristiksi valmistuneen miehen mukana Lahteen. Kertomuksia matkasta miesten maailmassa: rakkaudesta, pettymyksistä, petollisuudesta, avioerosta - niiden miesten kautta, jotka olivat eniten vaikuttaneet Lauran elämä käänteisiin. Miehet muovasivat Laurasta itsenäisen ja rohkean naisen. Vahvat eväät tähän kasvuun hän sai jo lapsuudessa, ennen kaikkea kannustavalta ja ymmärtäväiseltä isältään.

Naisten Ääni – Elämä käsissä

Books on Demand 2017

Kaksikymmentäkaksi suomalaista naista ja yhtä monta erilaista elämäntarinaa.

Suomalainen Naisliitto yhteistyökumppaneineen keräsi Suomen satavuotista historiaa juhlistamaan mittavan aineiston naisista, jotka ovat eri tavoin vaikuttaneet tai joiden toiminnalla on ollut merkitystä suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Leena Sorvali kirjoitti kaksikymmentäyksi tarinaa naisista, jotka elävät tai ovat eläneet tämän vuosisatamme viimeisillä vuosikymmenillä. Hän halusi kirjoittaa naisista, jotka eivät ole paistatelleet julkisilla estradeilla, mutta ovat kukin omalla alueellaan tehneet uraa uurtavaaa työtä ja toteuttaneet unelmiaan. Viimeisen tarinan on kirjoittanut Esa Juurola vaimostaan Ullasta ajatuksena: jokaisen menestyvän naisen takana on mies.

Eihän sen näin pitänyt mennä

Mediapinta 2011

Kertomus Susan ja Rikun juhannuksena Pyhätunturilla alkaneesta lyhyestä romanssista. Yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin ystävätär, joka koki myös romanssin samalla Lapin matkalla, kertoi uutisia Rikusta. Susa sai siitä kimmokkeen ottaa yhteyden Rikuun.  Olivathan he erotessaan sopineet yhteydenotosta kymmenen vuoden jälkeen. Nettiyhteys sysäsi muistot kiertoon. Syntyi viestien vaihtoon perustuva, mainostoimistossa uraansa luovan Susan ja lääketiedettä opiskelevan Rikun rakkaustarina.