Hautala, Raija

Raija Hautala Uutuuksien illassa 2013 kertomassa Lähtö-kirjastaan.
Mottoni on ”kaikki hoituu”!

Olen syntynyt Laihialla v. 1950 nelilapsisen perheen esikoisena ja asunut Vaasassa kansa- ja oppikouluajan.

Tulin perheeni mukana tulin 60-luvulla Lahteen, jossa kävin lukion. Lukion jälkeen menin Sveitsiin töihin ja sieltä Ranskaan, siinä meni pari vuotta. Opiskelut Helsingissä veivät muutaman vuoden ja opintojen jälkeen palasin Lahteen. Lapsia on neljä, nyt jo aikuisia, eronnut olen kymmenkunta vuotta sitten. Olen monessa mukana ja harrastan myös käden taitoja ja liikuntaa, joogaa ja meditointia. Olen peruspositiivinen ja seurallinen. Oman kirjailija-blogin avasin huhtikuussa 2013, myös kotisivut ovat tekeillä.

Työurani olen tehnyt sihteerinä sekä yksityisellä sektorilla, valtiolla että kunnallisessa organisaatiossa. Olen kirjoittanut oikeastaan aina, opiskeluaikana mm. juttuja eri lehtiin. Luovaa kirjoittamista olen opiskellut täällä Lahdessa sekä osallistunut NVL:n Mestarikurssille Orivedellä ja näytelmä-käsikirjoituskurssille Helsingissä (vetäjä Emma Puikkonen) sekä Tekstistä draamaksi -kurssille Lahdessa (vetäjät Riittakatriina Manninen-Louhensalo ja Päivi Haanpää).

LÄHTÖ on esikoisromaanini, mutta valmiina on myös toinen käsikirjoitus. Se kertoo Marjasta ja hänen ystävistään kesällä Suomessa. Marja toipuu erosta ja lapset ovat lentäneet pesästä, vai ovatko?

Kirjoitin tämän Marjan tarinan samaan aikaan Lähtö-romaanin kanssa, koska piti saada rinnalle aivan toisenlainen tarina, jotakin muuta kuin itseäni. Ja vaikka kuinka yritin kirjoittaa fiktiota, nuorimman veljeni tapaturmainen kuolema lopputuloksessa kuitenkin kummittelee. Tarinassa olen yrittänyt kuvata nykyihmistä omissa viitekehyksissään, kaikki juonittelevat ja kiusaavat toisiaan, vaikka heillä on selkeä visio siitä, miltä elämän pitäisi näyttää.

SEURAA MINUA, jatkoa LÄHTÖ-romaanilleni, ilmestyi v. 2015.
Sen voi lukea toki itsenäisenä romaanina, mutta Elisabethin taustat ja motivaatiot toiminnalleen kirkastuvat Lähtö-romaanissa.

ISBN 9789523184565, BOD, 2015

Kirjoitan myös novelleja ja novellajani on tällä hetkellä mm. novelli.fi/novellisto -sivustoilla. Olen opiskellut myös näytelmäkäsikirjoitusta ja kokopitkä näytelmä onkin kasassa.Myös osaksi italiaan sijoittuva dekkari on tekeillä.

Pienoisromaani Onnenmaa tuli juuri arvostelupalvelusta, joten viimeistään keväällä 2017 on tämän ja jo valmiin novellikokoelman aika. Mutta kypsytellään nyt näitä. Kolumneja olen kirjoittanut eteläpohjalaisiin paikallislehtiin. Lisäksi pidän blogia, jossa ihmettelen elämää ja kirjoittamista sekä arvioin eri kustantajien kirjoja. Blogini löytyy täältä:

LÄHTÖ

Elisabeth on surullinen ja ahdistunut. Avioero on vielä tuoreena tuskana sydämessä. Hän tietää, että olisi korkea aika levätä ja syventyä oman elämänsä kiemuroihin, mutta Kanadaan aikoinaan muuttaneen enon elämä ja hänen ratkaisujensa pohtiminen tarjoavat oivallisen pakotien. Elisabeth matkustaa tapaamaan vanhaa sairasta enoaan ja toivoo, että eno kertoisi syyn lähtöönsä.

Matkalta palattuaan Elisabeth viettää kesälomansa lapsuusmaisemissa Etelä-Pohjanmaalla. Hän on päättänyt selvittää enonsa lähdön syyt, koska uskoo, että asiaan liittyy jotakin outoa ja salaperäistä. Moni kyläläisistä tietää jotakin enon lähdöstä, mutta kuin yhteisestä sopimuksesta he vaikenevat.

Lapsuusmaisemissa monet onnelliset muistot saavat tummia sävyjä ja muuttuvat ahdistaviksi. Elisabethia ja hänen toimiaan tarkkaillaan. Sitten paras ystävä Inka katoaa ja tarina saa uusia sävyjä.

Kesän vehreys ympäröi Elisabethia, joka tekee tilejä niin oman kuin enonsakin menneisyyden kanssa. Viikot kuluvat ja Elisabethin katkeruus kaikkia kohtaan kasvaa. Nuoruusmuistot Ranskassa vietetyistä vuosista nousevat pintaan ja psykologisen trillerin ainekset ovat kasassa.

ISBN 078-952-235-594-2

Kustantaja Mediapinta, Tampere