Orpana, Eija

Kuuntele sydäntäsi ja usko unelmiisi!

Kirja on syntynyt oman sisäisen äänen kuuntelusta, unelmiin uskomisesta, sekä uskalluksesta pysähtyä ja hypätä pois oravanpyörästä, rohkeudesta hidastaa vauhtia. ”Slow Life”, voisi tarkoittaa suomeksi laatuelämää, jossa ehdit kenties vähemmän, mutta elät ja olet läsnä enemmän. Kirja kiitos elämälle ja kaiken Luojalle. Janne Gröningille luonto ja kamera toivat avun, kun elämä tuntui kääntäneen selkänsä. Eija Orpanalle luonto ja kynä ovat olleet tärkeinä työkaluina, lohdun ja voiman antajina. Siksi tämä kirja on myös kiitos luonnolle ympärillämme, elämän mahdollistajalle ja parhaalle opettajallamme. Pidetään huolta toisistamme, olemmehan yhtä luonnon kanssa!

Kuinka unelmat kohtasivat?

”Syksyisenä viikonloppuna vuonna 2007 istuin ”evakkopaikassani” yksin miettien elämääni. Juuri kun olin luullut, että kaikki oli jo luopumisen koulussa opittu, putosin neljä vuotta sitten ns. ”homeloukkuun” menettäen asuntoni homeiden takia kodin, työtilan ja pahoin myös terveyteni. Elämän ankaruudesta huolimatta, sisäistä rauhaani, uskoa unelmiin ja kaiken järjestymiseen lopulta parhaakseni menetykset eivät ole nujertaneet. Tuona viikonloppuna sisältäni nousi ajatus ja pyyntö, voisinpa tekstittää jonkun toisen ihmisen ottamia luontokuvia. Katsoa niitä ikään kuin unta tai sielun maisemaa, hiljentyä ja pysähtyä kuvan ääreen antaen luonnon symboliikan puhua ja innoittaa. Sillä luonnon hiljaisuudessa, Luojan suuressa sylissä saan aina halutessani purkaa sydämeni, sen suruja ja iloja, siellä on kuulija aina paikalla. Ajatus ja toivomus oli lähetetty!

   Seuraavana päivänä soitin ”sattumalta” kesken ostosreissun lyhyen puhelun minulle ennestään tuntemattomalle Janne Gröningille, kysyäkseni erästä vesistöjen kuntoon ja puhtauteen liittyvää asiaa. Valokuvista ja kuvaamisesta en tiennyt siinä vaiheessa mitään. 10 minuuttia tuon puhelun jälkeen osui yllättäen silmiini vuoden 2008 luontoaiheinen kalenteri ja kuvaajan nimi: Janne Gröning. Uskomatonta, olinhan juuri keskustellut samannimisen henkilön kanssa!

   Ostin kalenterin, katselin kuvia ja kirjoitin sähköpostiviestin Jannelle kertoen toiveeni hänelle. Parin päivän jälkeen Janne soitti minulle hämmästyneenä. Hänenkin unelmansa oli kirja, luontokuvakirja, jossa olisivat sanat mukana ja hän etsi mieleistään tekstittäjää. Janne oli juuri samana viikonloppuna keskustellut asiasta vaimonsa Marjan kanssa.

   Ihastuin Jannen kuviin ja Janne piti teksteistäni. Näin ajatuksemme ja unelmamme kohdatessa alkoi yhteistyö, jonka tuloksena on kädessäsi oleva kirja: Valo – kuvin ja sanoin. Satojen kuvien joukosta sain poimia ne, jotka puhuttivat ja alkoivat ”elää” juuri tässä elämäni vaiheessa. Tähän kaikkeen on tarvittu jokainen elämämme hetki, ne ”pimeimmätkin”, ja jokainen kohtaamamme ihminen.”

                                       
                     -Eija Orpana-

 

Kirjan tilaukset: email:eija.orpana (at) phnet.fi   tai   gsm 0500 928349

 

  

Eija Orpana kertoo itsestään

Olen 1952 Nastolassa syntynyt ja pohjakoulutukseltani lastentarhanopettaja. Valmistuttuani sain viran Loviisasta toimien reilun vuoden päätoimisesti lastentarhanopettajana. Sen jälkeen elämä kuljetti miehen työn mukana Pohjanmaalle uusiin töihin ja tehtäviin. Yli 25 vuotta yrittäjäpuolisona,
siinä rinnalla 15 vuotta omaa yritystoimintaa harjoittaen ja kasvattaen 2 poikaa
aikuisiksi. Elämäni on ollut haastavaa ja kasvattavaa tarjoten lukuisia tilaisuuksia opiskella uusia asioita ajaen myös etsimään keinoja minkä varassa jaksan tehdä työtä, palvella ja huolehtia muista, sairastaa, kestää luopumiset ja pettymykset.

   Vuonna 2003 tuli aika jatkaa matkaa yksin kokeakseni myös yksinäisyyden, kodittomuuden ja työttömyyden omakohtaisesti. Kaikki vuosien aikana hankittu tieto kursseilta ja kirjoista ihmisen mielen toiminnan ja käyttäytymisen
ymmärtämisen lisäämiseksi sekä 15 vuoden aikainen unien psykologian ja -symboliikan opiskelu Pekka Suomisen oppilaana ovat auttaneet selviämään ja ymmärtämään asioita elämän vaikeina hetkinä.

   Itseni tuntemaan oppiminen, ajan antaminen oman sisäisen lapsen kuuntelemiselle, hoitamiselle ja kasvattamiselle lisäsivät rauhaa, tasapainoa ja luottamusta itsessäni auttaen minua ymmärtämään elämää ja erilaisuutta. Kun ihminen muuttuu, koko maailma hänen ympärillään muuttuu. En voi maailman myrskyjä ympärilläni tyynnyttää, mutta voin vahvistaa itseäni. Siksi ’mottoni’ onkin: ”Kun myrsky yltyy, on paattia vahvistettava!” Luonto ja lenkkeily, rukous ja rentoutuminen, kirjat ja kirjoittaminen… aina joku ”auttaja” saatavilla hädän hetkellä voiman antajaksi.

   Nyt jatkan kirjoittamista ja elämää aikuiskouluttajana haluten jakaa kokemukseni, tietoni ja taitoni kanssakulkijoille voimaksi ja rohkaisuksi, iloksi ja innostukseksi erilaisten kurssien ja luentojen avulla.

email:eija.orpana (at) phnet.fi  gsm 0500 928349

---

Janne Gröning, valokuvaaja, kertoo itsestään

Olen 1952 Hangossa syntynyt ja pohjakoulutukseltani konealan insinööri. Tuota työtä en tehnyt kuin vuoden Tukholmassa, sillä siinä hommassa ei ollut sydän mukana. Sen jälkeen toimin pari vuosikymmentä vaatealan yrittäjänä päämiehiä ympäri maailmaa, kunnes tuli lama. Siihenastinen elämäntyöni oli pirstaleina muutamassa kuukaudessa.


90-luvun lopulla sairastuin’ burn-outiin’ eli paloin ns. loppuun. Tuosta tilanteesta selvisin luonnon avulla. En jaksanut olla sosiaalinen, liikuin enimmäkseen yksin luonnossa voimieni mukaan. Noin kuukausi ennen joulua 1998 sisäinen ääneni kehotti minua hakemaan kameran. Ääni toisti itseään ja lopulta tein työtä käskettyä, hain kameran, silloisen pienen pokkarini kaapista, ja kiinnostuin luontokuvauksesta. Se auttoi minua toipumaan ja katsomaan niin luontoa kuin koko elämänmenoa aivan uudella tavalla. Konkreettisesti aloin nähdä valoa elämässäni kameran linssin kautta. Vaikka valokuvaus ei ollut mitenkään kuulunut alkuperäisiin urahaaveisiini, kulkee nykyisin kamera, nyt tosin jo uuteen ja parempaan vaihtunut, aina mukanani ja valokuvauksesta on tullut uusi elämäntyöni.


Monet ihmiset ovat kiireisen elämänmenon myötä vieraantuneet luonnosta. Haluan omalla tavallani tavoittaa ja töilläni välittää luonnon voimaa ja henkisyyttä samalla pyrkien herättämään ihmisissä veden ja koko luonnon kunnioituksen. Kaikki kuvani ovat niin sanotusti ”luomulaatua” eli niitä ei ole manipuloitu eikä kuvauksessa ole  käytetty värisuodattimia. Niissä on mukana ainoastaan luonnon omat värit ja valoilmiöt. Luonto merkitsee minulle elämää ja energiaa, se on myös kirkkoni ja hiljentymispaikkani. Luonto auttoi minua toipumaan, nyt on minun vuoroni auttaa osaltani luontoa!

Lisää kuvistani ja ajatuksistani: www.archipelagophoto.com