Kitunen, Kari

 

Olen Lahdessa asuva näytelmiä kirjoittanut, toimittajan työtäkin tehnyt ja harrastajanäyttelijänä vuodesta 1997 lähtien toiminut henkilö.

Salpausselän kirjailijoiden jäsen olen ollut vuodesta 2014 lukien.

Syksyllä 2022 julkaistiin kirjoittamani omaelämäkerta SATTUMA KULJETTI MIESTÄ.

 

Olen kirjoittanut seuraavat näytelmät:

HELSKUTIN HYVÄ MIES, 2013

PIRUN KIINALAINEN JUTTU, 2014

NAISVAARA, yhdessä Petri Liskin kanssa, 2015

SEIVÄSMATKAT, yhdessä Petri Liskin kanssa, 2018

Yhteystietoni:
email: kitunenkari@gmail.com
puh. 0505142635

Sattuma kuljetti miestä. Mediapinta 2022

”Ottakaa minut!” Tuo vahingossa suustani päässyt tokaisu vaikutti merkittävästi elämääni. Tilanne, jossa noin päästelin sen enempää ajattelematta, johti minut kuntavirkamiesurani lakipisteeseen; Puumalan kunnanjohtajaksi.
Eikä se ollut elämässäni ainoa asia, mihin ajauduin sattumalta. Jopa elämäni jatkuminen lapsuudesta tähän hetkeen oli sattuman ansioita.
Ujosta pojasta ja epävarmasta nuoresta miehestä sukeutui lopulta värikkäisiin elämänvaiheisiin kulkeutunut mies. Kaikki elämäni jaksot eivät ole olleet sellaisia, että niitä voisi jälkeenpäin hyvällä muistella. On paljon sellaista, mitä ei olisi pitänyt tehdä. Mutta tehty mikä tehty.

Lahteen siirryttyäni jatkui teatteriharrastukseni. Teatterin kautta tuli mieleeni, osaanko kirjoittaa näytelmän. Niitä on muutama syntynyt.
Jokaisella paikkakunnalla asuessani on ollut vaikeita hetkiä, jos hyviäkin.
Päällystakki -näytelmässä oli repliikki: ”Kaikki surut voidaan kantaa, jos ne ovat osa tarinaa.” Tämä on minun tarinani.

13.6.2014

Yleisönosastokirjoitus teki kunnanjohtajasta näytelmäkirjailijan

 

- Jossain vaiheessa Puumalassa kunnanjohtajana ollessani tuli ajatus kokeilla näytelmän kirjoittamista. Lopullinen sysäys kirjoittaa näytelmä Helskutin hyvä mies tuli eräästä yleisönosaston kirjoituksesta, missä minua negatiivisessa mielessä nimitettiin hyväksi mieheksi, kertoo Kari Kitunen, joka maaliskuussa 2012 jäi Puumalan kunnanjohtajan tehtävistä eläkkeelle ja muutti eläkepäivien viettoon Lahteen. Kitunen on myös melko tuore Salpausselän kirjailijoiden jäsen.

Helskutin hyvä mies –farssi esitettiin viime kesänä, 2013, Tuuloksen kesäteatterissa Ruuttanäyttämöllä, ja se keräsi suurimman katsojamäärän, joka Ruuttanäyttämöllä on koskaan ollut. Tänä kesänä 2014 Helskutin hyvä mies esitetään Vuokonjärven kesäteatterissa Juukassa, Pohjois-Karjalassa.

- Suosio yllätti. Näytelmä ja kirjoittaja olivat tuntemattomia, joten vähän arvelutti, millaisen vastaanoton se saa, Kari Kitunen tunnustaa.

 

Pirun kiinalainen juttu ensi-illassa to 26.6.2014 klo 19 Tuuloksessa

Kitusen tuorein kesäteatterifarssi Pirun kiinalainen juttu saa ensi-illan torstaina 26.6.2014 klo 19 Tuuloksen kesäteatterissa Ruuttanäyttämöllä. Näytelmä jatkaa siitä mihin Helskutin hyvä mies päättyi, mutta se on kuitenkin oma, itsenäinen näytelmänsä. Molemmat näytelmät sijoittuvat keksittyyn Sauvamäen kuntaan, Pylväksen kylään.

- Eripuraiset kyläläiset päättävät pelastaa hiipuvan kylänsä, sen kyläkoulun ja kyläkaupan. Apuun palkataan konsultti, joka ei olekaan sitä, mitä luullaan. Konsultti ei kylää pelasta, mutta paikalle tulee kiinalainen liikemies, Kari Kitunen kertoo käsikirjoittamastaan näytelmästä.

Näytelmän esittelyteksti Ruuttanäyttämön nettisivulla kertoo:

Entinen, potkut saanut kyläpäällikkö Sirkku ja viinan kiroihin uudelleen sortunut Jukkara haluavat estää matkailupuiston rakentamisen ihan vain katkeruuttaan ja kostomielessä. Selvitäkseen ongelmasta Hui Lai Lee kutsuu apuun identtisen kaksoisveljensä Hoi Lai Leen. Kyläläiset vain eivät tiedä kaksoisveljestä mitään ja siitäkös huhusoppa syntyy! Oman lisänsä sekasotkuun tuovat Viipurin rinkeleitä kaupittelevat viipurilaiset Sasha ja Boris. Sotkuilla on kuitenkin tapana selvitä. Kaikkien yllätykseksi solmuja aukovat kylän nuoret ”salapoliisit” Anu ja Masi."

 

Jukka Puotila imitoi Paavo Väyrystä

Yksi Pirun kiinalainen juttu -näytelmän roolihenkilöistä on Paavo Väyrynen, joka lähettää näytelmässä tervehdyksensä kunnan järjestämään tervetulojuhlaan. Tervetulojuhla pidetään kiinalaisen liikemiehen kunniaksi, koska kiinalainen mies on luvannut rakennuttaa kylälle vähintään 50 miljoonaa euroa maksavan matkailupuiston. Entinen ulkomaankauppaministeri ja ministerinä usein Kiinassa vieraillut Väyrynen lähettää tilaisuuteen tallenteena kuultavan tervehdyksensä.

- Väyrysen tervehdys on ihan käsikirjoittamani juttu. Näytelmän ohjaajan Petri Liskin kautta saatu Jukka Puotila on ikään kuin roolissa, kun hän imitoi Väyrysen tervehdyksen, Kitunen kertoo.

Kitusen näytelmä on täysin fiktiivinen, mutta jonkinlaista todellisuuspohjaakin kuitenkin löytyy, sillä käsikirjoituksen valmistuttua kävi eräästä lehtijutusta ilmi, että jonkun kiinalaisen liikemiehen tekemä lähes 100 miljoonan euron matkailuinvestointi on totta.

- Ei tosin Suomessa, vaan Islannissa, Kitunen täsmentää.

 

Seuraava näytelmä Noitatohtori

Kari Kitusen seuraava näytelmä Noitatohtori-näytelmä on pääpiirteissään valmis, mutta sen esittämisestä ei ole vielä mitään sovittu. Noitatohtori kertoo sekin pienen paikkakunnan asioista, mutta tällä kertaa keksitystä Kuuselan kunnasta. Kunnan pitkäaikainen lääkäri on kuollut, mutta mistä lääkäri tilalle. Lopulta lääkäri saadaan, mutta hän on vielä hieman huonosti suomea taitava afrikkalaislähtöinen mies.

- Näytelmässä kuvataan ennakkoluuloja ja sanoisin, että värikkäitä ja outojakin hahmoja näytelmässä esiintyy. Siinä on myös näyttäviä joukkokohtauksia, alun hautajaiset ja lopun häät, ja välissä on värikkäät juhannusjuhlat, Kitunen paljastaa ja lisää, että tämäkin näytelmä on syntynyt Kari Kitunen - Petri Liski -yhteistyössä.  

Viime kesänä 2013 Tuuloksen Ruuttanäyttämöllä Helskutin hyvä mies –näytelmässä alkanut yhteistyö Lahdessa asuvan Kansallisteatterin näyttelijän, Ruuttanäyttämön ohjaajana toimivan Petri Liskin kanssa on jatkunut tiiviisti.

 

Näyttelevä kunnanjohtaja ei ole kummajainen

Kari Kitunen päätyi näytelmineen Tuuloksen kesäteatteriin näytelmäkirjailija Matti Wanteen kautta, kun Tuuloksen Ruuttanäyttämöllä esitettiin kesällä 2012 Wanteen näytelmää Poikamiehen pesäpuu ja näyttelijäkaartista puuttui yksi miesnäyttelijä, jolloin Wanne pyysi Kitusta mukaan ja Kitunen suostui. Wanteeseen Kitunen oli tutustunut Puumalan Jalkapuuteatterissa, jossa hän oli näytellyt Wanteen samaisessa Poikamiehen pesäpuu -näytelmässä kesällä 2010.

- Puumalassa kerroin Matille, että olen kirjoittamassa näytelmää Helskutin hyvä mies. Hän tarjoutui opastamaan minua. Paljonhan tekstistäni löytyi korjattavaa. Minä hioin, Matti luki, minä hioin. Hyvä tuurini jatkui, sillä Ruuttanäyttämöllä on jo usean vuoden toiminut ohjaajana Lahdessa asuva Kansallisteatterin näyttelijä Petri Liski. Hänkin luki näytelmäni ja innostui siitä. Yhdessä vielä muokkasimme sitä ja niin se päätyi Ruuttanäyttämölle. Sen jälkeen olemme Petrin kanssa olleet kiinteä työpari. Minä kirjoitan ja hän toimii ikään kuin dramaturgina ja tietysti ohjaajana, Kari Kitunen kertoo.

Kari Kitusen näyttelemisharrastus alkoi Savonlinnan Teatterimyllyssä hänen omien sanojensa mukaan vähän kuin vahingossa. Sen jälkeen hän siirtyi Puumalan Jalkapuuteatteriin. Onpa hän myös näytellyt (mikä rooli?) myös Heikki Luoman TV-sarjassa Vain muutaman huijarin tähden.

- Rooleja on ehtinyt olla monenlaisia, lähinnä komedioissa. Vakavimmista rooleista mieluisimpia ovat olleet muun muassa Savonlinnan kaupunginteatterin Akselissa ja Elinassa agitaattori Salinin rooli, Teatterimyllyn Liian paksu perhoseksi –näytelmän Ernin rooli, sekä Puumalassa esitetyn Solveigin laulun Börje. Savonlinnassa näyttelin kerran myös kunnanjohtajaa. Omissa näytelmissäni, Helskutin hyvässä miehessä esitin konsultti Markku Kojoa, ja nyt Pirun kiinalaisessa jutussa sitä nimihenkilöä kiinalaista liikemiestä, Kari Kitunen kertoo. 

Työuransa aikana Kitunen ei huomannut, että näyttelevä kunnanjohtaja olisi ollut suuren kummeksunnan aiheena. Hän sanoo tuntevansa muutaman muunkin näyttelemistä harrastavan kunnanjohtajan.

- Kunnanjohtajana joutui paljon esiintymään ja pitämään puheita, joten näyttelemisestä on siinä ollut hyötyä. Näytelmissäni myös puhutaan kunta-asioista ja Pirun kiinalaisessa jutussa on yhtenä roolihahmona kunnanjohtaja.


Teksti: Sirpa Papinaho