Martikainen, Erkki

Erkki Martikainen voitti Päätaloinstituutin järjestämän omakustannekirjailijoille tarkoitetun Möllärimestari-kilpailun vuonna 2002 romaanillaan Voihan pojat.

SURUVIESTI

Omaisilta saadun tiedon mukaan Erkki Martikainen on menehtynyt sairauteen 15.1.2022. Yhdistys ottaa osaa omaisten ja kaikkien läheisten suruun. 

 

TUOTANTOA:

PALUU KOTIIN Romaani 2014 (2. sija Möllärimestari 2015)

Erään miehen mystinen matka muuttuneessa entisessä kotikaupungissa, Lahdessa. Ilmestyi 2014. Trilogian oman elämänsä sankarit päätösosa.

Paluu kotiin voitti Päätaloinstituutin Möllärimestari 2015 -omakustannekilpailun 2. sijan kesällä 2015.

Möllärimestariraadin arvio Paluu kotiin -romaanista:

"Martikainen on kirjoittanut suuren romaanin. Ei niinkään ulkoisilta mitoiltaan, mutta sisällöltään. Ikääntynyt eläkeläismies on palannut lapsuutensa ja nuoruutensa kaupunkiin, jossa jokaisessa kulmauksessa vastaan vyöryvät muistot hukuttavat miehen unenomaisiin, lähes psykedeelisiin ja absurdeihin tapahtumiin, joissa nuoruuden tärkeät persoonat - isä, veljet, naapurit - elävät lähes sisäkkäin toisissaan. Unenomaisessa tekstin juoksutuksessa persoonat sekoittuvat ja lukijalle tuottaa ajoittaisia vaikeuksia tajuta, kuka persoonista missäkin tilanteessa on tapahtumien keskiössä.

- Teoksen arvoa pudottaa hiukan kertomuksen alun heikkous: ehkä ja ilmeisesti-sanojen tulva teoksen ensimmäisillä sivuilla tekee teoksen alun kömpelöksi ja haparoivan tuntuiseksi. Tästä kerronta kuitenkin ikään kuin seestyy, kirjoittaja löytää sanomaansa varmuuden ja johdattaa suurenmoisen kertomuksensa hengästyttävän upeaan juoksuun. Teos on hyvinkin Martikaisen aiemmin palkitun (Möllärimestari vuonna 2002) Voihan pojat teoksen vertainen, elämän kummallista kokonaisuutta kuvatessaan ja pohtiessaan ehkä jopa parempi."

 

Lisätietoa linkistä vuosittaisesta Möllärimestari-omakustannekilpailusta, joka on taivalkoskelaisen Päätalo-instituutin järjestämä kilpailu.

 

Toimittaja Ilkka Kuosmasen artikkeli MARTIKAISEN PITKÄ MATKA RENKOMÄKEEN Paluu kotiin -kirjasta oli 10.5.2015 Etelä-Suomen Sanomissa.

Uusi-Lahti -lehden 17.12.2014 juttu "Kirja mystisestä kotiinpaluusta"
Juttu on sivulla 19.

 

LAMA  2008 Romaani

Osittain tositapahtumiin perustuva kertomus, erään projektiryhmän viimeisistä tehtävistä Suomen suuren laman aikana 1991- 1994 valtavan virran varrelta suuressa paperitehtaassa, Imatralla.

Lama-kirjasta Etelä-Suomen Sanomissa 12.5.2008

 

VOIHAN POJAT  2006 Romaani (Proosateos "Voihan pojat" Möllärimestari 2002 voittaja)

Kirja kertoo eräästä viimeisestä kesästä sodan jälkeen poikajoukon kokemana joen kaupungissa, Joensuussa. Pojat olivat kasvaneet ilman läsnäolevaa isää, kun isät olivat siellä Karjalan korvessa. Edessä oli mieheksi kasvaminen ja samalla uusi tunne, seksuaalinen kehityskin puskee päälle… Ne isät, jotka selvisivät sodasta, etsivät ulospääsyä traumoistaan ja yhteyttä lapsiinsa sekä suuntaa elämälleen.

Romaani sai huomiota jo valmistumisvaiheessa; kunniamaininnan Maiju Lassila -kilpailussa 1997 ja teos voitti Päätaloinstituutin Möllärimestari-kilpailun 2002.

 

BESSERWISSER  2006

Muistelmateos toimittaja Jaakko Kuparisen elämästä 1951- 2004.

Teos sisältää  Jaakon Besserwisser nimimerkillä kirjoittamia pakinoita vuosilta 1992- 2002.

 

 

Klikkaa linkkiä, jolloin kirjan kansi avautuu suurempana