Kalevalan päivän runo- ja laulutuokio 24.2.2013

Salpausselän kirjailijat ja Lahden laulajat -kuoro järjestivät perinteisen Kalevalan päivän kulttuuritapahtuman Lahden pääkirjaston auditoriossa sunnuntaina 24.2.2013. Yleisöä oli paikalla 150-160 henkilöä.

Alkusanat lausui Salpausselän kirjailijoiden entinen puheenjohtaja Alli Kantola, joka oli koonnut esityksen.
Anneli Seppälä esitti tilaisuuden alussa runonsa Kuka minä olen, jossa hän pohti elämää ja kuolemaa. Myöhemmin hän lausui runonsa Lumilinnan rakensin, Yöt lyhenevät, Kevään valossa, Kevät saapuu kurkistellen, Hyväilen tuoksuasi, Lupaan yrittää, sanoit, ja Kuin taivaalle unohtunut.
Lahden laulajat -kuoro lauloi kuoroa johtavan Marja Jäppisen johtamana ja säestämänä tilaisuuden alussa laulut Täällä Pohjantähden alla sekä Me kuljemme kaikki. Kuoro myös päätti Kalevan päivän runo- ja laulutuokion lauluillaan Tuoltapa näkyy se punanen talo ja Sinua en unohda.
Liisa Karhula esitti omat runonsa On satanut sekä Kaareutuva vanha puu.
Anja Laitinen vuorossa runollaan Väärä valinta. Myöhemmin hän esitti myös runonsa Huopa ei riitä, Kesä on villi ja vauhko, Tanssi, nuori Amanda, Metsästäjä, Työpäivän jälkeen ja Rakkaus on kaikki.
Helka Peuhkuri oli mukana runoillaan Tänään, Etääntyvä selkä, Kun hyväksyy sen, Jos emme olisi kulkeneet, ja Keinutuolissa, jossa lausunnan kohteena oli keinutuolissaistujan roolia näyttelevä Eeva Päivärinta.
Eeva Päivärinta esitti elämänläheiset ja iloisen arkiset runonsa Bussi ajaa kirkonkylän läpi, Kaunis, viileä aamu, Nordean nurkalla, Napakat sadepisarat ja Mitkä kengät tänään. Eevan persoonalliset esitykset ilahduttivat yleisöä ja raikas, vapautunut esitystyyli kirvoitti aplodit.
Alli Kantola lausui runonsa Lapset nukkuvat.
Helena Moisio aloitti Sekaisin-runollaan. Myöhemmin hän esitti runonsa Muistatko?, Poks vaan! ja Rannan laulu.
Lasse Reijomaa säesti runoilijoita soitollaan.
Lauri Ojanen lausui kokoelmakirjasta Taivas varjele runot Taivaallinen Isämme ja Sitten hän otti lakin päästään.
Lasse Reijomaan esityksissä näkyi ja kuului näyttelijän ammattitaito, kun hän esitti runot kokoelmasta Taivas varjele: Kiitos, että sain tulla isäksi, sekä Jumalani, kiitos tästä naisesta, joka oli avoin, syvältä sydämestä kumpuava tunnustus, kiitos naisen kumppanuudesta, olemassaolosta runon miehen elämässä. Kiitollisen miehen rooliin eläytyminen oli aitoa, rehellisin äänenpainoin kuvattua ja se innoitti yleisön aplodeihin.
Helka Peuhkuri ja Lauri Ojanen esittivät yhdessä Helka Peuhkurin kirjoittaman runon Jos emme olisi kulkeneet.
Anja Laitinen (vas.), Liisa Karhula, Alli Kantola, Eeva Päivärinta, Helena Moisio ja Helka Peuhkuri lähtivät runomatkalle Eeva Päivärinnan mökille.
Runoesityksen päätteeksi Alli Kantola kukitti runoilijat. Vas. Anja Laitinen, Helka Peuhkuri ja kukitettavana Eeva Päivärinta.
Alli Kantola ojentaa ruusun Liisa Karhulalle. Vuoroaan odottamassa Helena Moisio, Lauri Ojanen ja Lasse Reijomaa.

Teksti ja kuvat: Sirpa Papinaho