TAPAHTUMIA 2019
Mila Teräs
Olen ollut mukana Salpausselän kirjailijoiden johtokunnassa jo useita vuosia, viimeiset pari vuotta yhdistyksen puheenjohtajana.
Vaikka pidänkin kirjailijan työn yksinäisyydestä, on silti hyvä päästä ihmisten pariin. Toisten kirjoittavien ihmisten kanssa voimme jakaa työhön liittyviä asioita, kuunnella ja myös tukea toisiamme. Paikallinen kirjailijayhdistys on paitsi sosiaalista vuorovaikutusta ja yhdessä tekemistä, myös ylpeyttä omasta alueesta ja sen kirjailijoista.
Parasta johtokunnan kokouksissa ovat hetket, jolloin nauramme ja tunnen, kuinka innostus sekä uudet ideat väreilevät ilmassa.
Marja Aho
Liityin Salpausselän kirjailijoihin neljä vuotta sitten tutustuakseni paikallisiin kirjoittajiin. On ollut ilo tavata ihmisiä, joilla on samanlainen kiinnostus ja uteliaisuus maailmaa, kirjallisuutta ja kirjoittamista kohtaan.
Alla oleva kuva on otettu viimeisimmän kirjani julkaisun yhteydessä itäisessä Hämeessä, Hartolassa, jossa vietin lapsuuteni. Kuvassa oleva kirjailijapatsas "Viisahampi vierelläsi" on yksi lempiveistoksistani ja muistuttaa minua paitsi alueen kirjailijoista, myös kirjailijayhdistyksemme tarkoituksesta: olla toinen toisillemme tukena ja vierellä, sekä innostamassa ja kannustamassa kirjallisessa työssämme. Koen, että jokainen jäsen yhdistyksessä rikastuttaa meitä kaikkia omalla persoonallaan, ideoillaan, edustamallaan kirjallisuuden genrellä ja tavallaan kirjoittaa.
Katriina Ranne
Löysin Salpausselän kirjailijat vasta tänä vuonna, pari vuotta Lahdessa jo asuttuani. Lähdin suoraan mukaan johtokuntaan.
Suomessa on yli tuhat ammatikseen kaunokirjallisuutta luovaa kirjailijaa. Kirjamaailman julkkiksia mahtuu maahamme kuitenkin kerrallaan vain muutama, ja valtaosa kirjailijoista on tuntemattomia jopa kotipaikkakunnallaan. Kirjailijaliiton n. 700 jäsenestä yli 10 asuu Päijät-Hämeessä, samoin kuin moni muihin liittoihin kuuluva kirjailija, mutta jos Lahden torilla pysäyttäisi vastaantulijoita ja kysyisi alueen sanataiteilijoiden nimiä, harva osaisi luetella kovin montaa (jos yhtään?). Paikallisilla kirjoittajayhdistyksillä on tärkeä rooli tunnettuuden lisäämisessä.
Kirjailijoitakin tärkeämpää on tietysti itse kirjallisuus. Me teemme työtä, jotta mahdollisimman moni saisi nauttia sanojen taiteesta.
Annika Eräpuro
Olen uusi lahtelainen (mökki Asikkalassa tosin ollut jo pidemmän aikaa) ja iloinen
siitä, että pääsin heti Salpausselän kirjailijoiden johtokuntaan mukaan. Olen
aiemminkin toiminut kirjailijayhdistyksessä, ja kirjallisista töistä minulla on
kokemusta laajalla skaalalla: lasten- ja nuortenkirjailijana, suomentajana,
sanataideohjaajana sekä teatterin käsikirjoittajana & dramaturgina.
Teen mielelläni töitä kirjailijoiden ja kirjallisuuden eteen alueellisella tasolla - on hienoa, että meillä on tällä tavoin mahdollisuus verkostoitua, virkistäytyä ja vaihtaa ajatuksia, ja hyvässä ryhmässä on hyvä kehittää toimintaa koko ajan antoisampaan suuntaan. Minulle tämä on mainiota vastapainoa kirjailijan työlle, joka ei tunnetusti ole sitä kaikkein sosiaalisinta lajia!
Tervehdys, olen runoilija Lealiisa Kivikari.
Puheenjohtaja Mila Teräs pyysi minua toistamiseen mukaan Salpausselän kirjailijoiden johtokuntaan. Olin Milan kutsusta iloinen, mutta suhtauduin ehdotukseen empien, sillä olen usean vuoden ajan tottunut työskentelemään itsenäisen villisti ja vapaasti paikallisen runouden edistämiseksi. Päätin kuitenkin lähteä ihmettelemään yhdistystoiminnan mahdollisuuksia - mitä annettavaa minulla olisi alueemme kirjailijayhdistykselle ja toisaalta, mitä itse toiminnasta saisin.
On rikastuttavaa, että johtokuntamme jäsenet edustavat monipuolisesti kirjallisuuden eri lajeja. Näin olleen näköalat laajenevat ja jäsenistöllä on paremmat mahdollisuudet saada oman lajityyppinsä kirjallisuutta, ja siihen liittyviä asioita esille.
Joten jäsenistö – olkaa rohkeasti yhteydessä meihin johtokunnan jäseniin, olemme täällä teitä varten.
Mielestäni olisi tärkeää, että paikalliset kirjailijat (lajityypistä riippumatta) tulisivat paremmin tunnetuksi omalla alueellamme. Tämän eteen olen valmis työskentelemään. Toivottavasti saamme myös tulevaisuudessa sekä yhdistyksenä että yhteistyössä alueellisten kulttuuritoimijoiden kanssa uusia mahdollisuuksia ja erilaisia hankkeita, joissa myös Salpausselän kirjailijoiden kirjallisuus ja kirjailijat pääsevät yhä paremmin esille.
Joulukuun ensimmäisenä päivänä joukko uusia ja vanhoja yhdistyksen jäseniä kokoontui leppoisiin pikkujouluihin Lahden keskustaan, MeaMannan tiloihin. Heikki Saure kertoi joulutonttujen ja tonttujen syntytarinoista. Eija Eskola puolestaan kertoi hauskoja anekdootteja suomalaisten kirjastojen ja lukemisharrastuksen historiasta. Tarjolla oli glögiä ja muita jouluisia herkkuja. Osallistujien kesken vaihdettiin kierrätyskirjalahjat. |
|
Salpausselän kirjailijat järjesti Ideasta kirjaksi – kirjailijat kertovat -illan Lahden pääkirjastolla 13.11. 2019. Perinteisen uutuuksien esittelyn sijaan tänä vuonna keskityttiin keskustelemaan siitä, miten kirjaidea jalostuu valmiiksi teokseksi.
Tilaisuudessa tänä vuonna julkaisseet lasten- ja nuortenkirjailijat, prosaistit, runoilijat ja tietokirjailijat kertoivat työstään neljässä paneelikeskustelussa.
Ilta keräsi mukavasti kiinnostuneita kuulijoita kirjastoon. Yhdistys sai tilaisuudesta hyvää ja innostunutta palautetta; vaihtuvat keskustelijat ja haastattelijat kuulemma toivat tilaisuuteen elävyyttä.
Tietokirjat:
Eija Eskola, Tarinaa kirjastoista ja lukemisesta vuosilta 1910-1970
Heikki Saure, Tonttu – tarua ja totta
Romaanit:
Tapani Tukiainen, Pyhän Olavin polulla - pyhiinvaellus Sundsvallista Trondheimiin
Reetta Joska, AlustaAlkaja
Eija Piekkari, Jälki jää
Timo Sandberg, Kullanhuuhtoja
Runot:
Tuula Koivisto, Mysteerin hengetär
Tuula Hämäläinen, Amuletti
Arja Kotiranta, Roudan jälkeen – kuvia ja runoja Lapista
Kirsti Luova, Valoisa tilanne
Lasten ja nuorten kirjat:
Marja Aho, Loukuttaja, Puunhalaaja ja Kaikki menee, Jessiina!
Annika Eräpuro, Hili& Ola ja Operaatio Aavejahti ja Karkaava talo
Mila Teräs, Kadonnut kaupunki, Hirvivaarin ihmeellinen löytö ja Hotelli Hämärä ja ullakon arvoitus
KIRJAILIJAT KERTOVAT TYÖSTÄÄN LAHDEN PÄÄKIRJASTOSSA
Miten syntyy runokokoelma, romaani tai tietokirja?
Tervetuloa kuuntelemaan kirjailijoiden kertomuksia kirjoittamisesta Lahden pääkirjaston auditorioon keskiviikkona 13.11. 2019 alkaen klo 17.30.
Aiheesta keskustelevat Marja Aho, Annika Eräpuro, Eija Eskola, Tuula Hämäläinen, Reetta Joska, Kari Kitunen, Tuula Koivisto, Arja Kotiranta, Kirsti Luova, Eija Piekkari, Timo Sandberg, Annamari Saure, Heikki Saure, Mila Teräs ja Tapani Tukiainen.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Kirjailija Annika Eräpuro kertoi kevään jäsenillassa mukaansatempaavasti lastenkirjojensa syntyprosessista, esiintymistään koululaisille ja residensseistä, joissa hän on vieraillut.
Annika Eräpuroa oli kuulemassa runsaasti jäseniä. Tapaamisessa vieraili myös edustajia Kanta-Hämeen kirjailijayhdistys Vana-66 ry:stä ja Etelä-Hämeen kirjoittajayhdistys Janakista.
TEATTERIRETKI
Teemme retken Orimattilan kesäteatteriin katsomaan Minna Canthin Työmiehen vaimo -näytelmää (Jätinpesä, Urheilutie 11) sunnuntaina 11.8.2019 klo 15. Sen sovittaa ja ohjaa Tapani Kalliomäki.
Näytelmää ennen halukkaat voivat tulla yhdessä ja omakustanteisesti syömään orimattilalaiseen ravintola Tehtaaseen (Erkontie 11) klo 13.
Lippu maksaa 15 euroa / jäsen ja se maksetaan yhdistyksen tilille ilmoittautumisen yhteydessä.
Ilmoittaudu retkelle 15.5.2019 mennessä os. mila.teras@gmail.com tai tekstiviestillä numeroon 0400 642 371. Jos sinulla on sähköpostiosoite, annathan sen ilmoittautumisen yhteydessä.
Lippu maksetaan tilille
IBAN: FI98 8000 1801 5002 66, Danske bank, BIC: DABAFIHH
Maksun saaja: Salpausselän kirjailijat r.y.
Viitenumero on sama numerosarja kuin jäsenmaksussa.
Lahdesta jäsenet voivat tulla Orimattilaan joko kimppakyydein tai bussilla. Näistä sovitaan yhdessä, kunhan kaikki retkelle lähtijät ovat selvillä.
Salpausselän Kirjailijoiden vuosikokous valitsi kirjailija Mila Teräksen johtamaan edelleen kirjailijayhdistystä. Muiksi jäseniksi johtokuntaan valittiin Marja Aho (varapuheenjohtaja), Annika Eräpuro (uusi), Kari Kitunen, Lealiisa Kivikari, Katriina Ranne ja Annamari Saure. Sihteerin ja rahastonhoitajan tehtävät hoitaa jatkossakin Merja Toivanen.
Toiminnantarkastajiksi valittiin Ina Ruokolainen (varalla Leena Sorvali) ja Tapani Tukiainen (varalla Sauli Hirvonen).
Jäsenmaksuksi vuodelle 2019 päätettiin 27 euroa. Siinä on korotusta 2 euroa. Maltilliseen korotukseen päädyttiin, jotta pienillä varoilla toimiva yhdistys voi jatkossakin järjestää koulutusta ja muuta toimintaa jäsenilleen. Vuosikokouksessa nimitettiin Salpausselän Kirjailijoiden kunniajäseniksi Onerva Vartiainen ja Jouko Tallinmäki. Heidän ansioikseen luettiin muun muassa pitkäjänteinen työskentely päijäthämäläisen kirjallisuuden edistämiseksi sekä itse kirjoittaen että alueellisia kirjailijoita huomioiden. Lisäksi molemmat ovat toimineet useita vuosikymmeniä Salpausselän Kirjailijoissa. |
|
Tervetuloa Salpausselän kirjailijat ry:n sääntömääräiseen vuosikokoukseen, joka pidetään Wanhassa Herrassa (Laaksokatu 17, Lahti) keskiviikkona 20.2.2019 alkaen klo 18.
Tilaisuudessa muun muassa hyväksytään yhdistyksen toimintasuunnitelma ja talousarvio, valitaan johtokunta, ehdotetaan kunniajäseniä ja päätetään jäsenmaksusta. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle – kahvia ja suolaista piirakkaakin on tarjolla.
Mila Teräs ja johtokunta
Salpausselän kirjailijat ry:n vuosikokous pidetään tiistaina 11.2.2020 alkaen klo 18.00 ravintola Wanhassa Herrassa, os. Laaksokatu 17, Lahti.
ESITYSLISTA
1 Kokouksen avaus ja laillisuuden toteaminen
2 Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden pöytäkirjantarkastajan sekä ääntenlaskijoiden vaalit
3 Työjärjestyksen hyväksyminen
4 Johtokunnan hyväksymien vuosi- ja tilikertomusten ja toiminnantarkastajien lausuntojen käsittely
5 Johtokunnan vastuuvapaus
6 Johtokunnan puheenjohtajan vaali vuodeksi 2020
7 Johtokunnan jäsenten vaali vuodeksi 2020
8 Kahden toiminnantarkastajan ja heidän varamiestensä vaalit
9 Jäsenmaksun suuruus yhdistyksen jäsenille
10 Yhdistyksen toimihenkilöiden ja johtokunnan jäsenten palkkioiden käsittely
11 Johtokunnan laatiman toimintasuunnitelman ja talousarvion 2020 käsittely
12 Jäsenasioiden käsittely
12.1. Kunniajäsenet
12.2. Erotettavat jäsenet jäsenmaksujen laiminlyöntien takia
12.3. Jäsenpostituksen lopettamispäätökset jäsenmaksujen
laiminlyöntien takia
13 Muiden johtokunnan tai yhdistyksen taholta vuosikokoukselle esitettyjen kirjallisten aloitteiden ja asioiden käsittely
14 Kokouksen päättäminen