Jarkko Laine hyppäsi Tuhkametsästä kovaan huumemaailmaan

10.3.2014

Jarkko Laine Uutuuksien illassa 2012 kertomassa Tuhkametsä sekasorron vallassa -kirjastaan, joka oli toinen osa Tuhkametsä-sarjaan.
Tuhkametsä-fantasiaseikkailukirjojen kirjoitustauolla Jarkko Laine kirjoitti rankan kirjan huumeriippuvuudesta nimeltään Piikki hihassa - ikuisesti sinun.
Jarkko Laine Uutuuksien illassa 2012 kertomassa Tuhkametsä sekasorron vallassa -kirjastaan, joka oli toinen osa Tuhkametsä-sarjaan. Tuhkametsä-fantasiaseikkailukirjojen kirjoitustauolla Jarkko Laine kirjoitti rankan kirjan huumeriippuvuudesta nimeltään Piikki hihassa - ikuisesti sinun.

- Tämä on varmaan rankimpia kirjoja, mitä Suomessa on kirjoitettu, niin aihepiiriltään kuin kielenkäytöltäänkin, mutta tällaista kirjaa ei vain voinut kirjoittaa mitenkään sanoja sievistellen, koska siitä katoaisi uskottavuus, arvelee lahtelainen Tuhkametsä-fantasiaseikkailukirjoja kirjoittanut Jarkko Laine uunituoreesta kirjastaan Piikki hihassa – ikuisesti sinun, joka osin perustuu tositapahtumiin.

Jarkko Laine epäilee, että jos Guinness World Records -kirjaan pääsisi kirjan kirosanojen lukumäärän perusteella, tämä kirja saattaisi hyvinkin sinne päästä.

- En mä siitä ylpeä ole, mutta tälleen se vain piti kirjoittaa. Sen verran voin sanoa, ettei niitä nyt ihan koko ajan siinä viljellä, siis häiritsevän paljon, mutta saattaahan ne joidenkin ihmisten korvaan särähtää. Pyydän anteeksi sitä.

 

Suru ei huku alkoholiin, eikä huumeeseen

Kirjan päähenkilöiden Ruiskun ja Ninan elämä on hyvällä mallilla. He tapaavat sattumalta ja jo aiemmin seurustelleen parin tunteet roihahtavat uudestaan. He muuttavat yhteen ja menevät kihloihin. Molemmilla on työpaikat ja he ovat pyrkimässä opiskelemaan, joten parikymppisten nuorten elämä ei juuri voisi paremmin olla. Sitten Ninan isä yllättäen joutuu onnettomuuteen ja kuolee.

Nina alkaa turruttaa suruaan alkoholilla, joka vaihtuu eräässä baarissa Ninan kaverin tuttavan tarjoamaan huumeeseen. Kun huume tuo helpotusta isän kuoleman aiheuttamaan henkiseen tuskaan, Nina päättää jatkaa sen käyttöä, kunnes satunnaisen lohtukäytön raja on ylitetty. Huumetta on saatava päivittäin ja yhä vahvempia aineita.

Ruisku jää pahasti huumekoukkuun erään väärinkäsityksen takia, johon Nina liittyy, eikä hän osaa lopettaa aineiden käyttöä.

 

Lahtelaisbaarit eivät halunneet nimeään kirjaan

Lahteen sijoittuva Piikki hihassa – ikuisesti sinun –kirjan tapahtumapaikkoina on muun muassa Lahden keskusta ja Ahtiala, mutta päätapahtumat tapahtuvat kuitenkin Karjalankadulla, missä Ruisku ja Nina asuvat, sekä Rauhankadulla, missä asuu puolestaan Vaakku, jolta he ostavat huumeita.

- Valitsin Karjalankadun kirjan toiseksi pääpaikaksi siksi, koska eräs ystäväni asuu siellä. Kirjassa kuvailtu asunto onkin suoraan hänen asuntonsa kopio. Rauhankadun taisinkin sitten valita muuten vain, Laine paljastaa.

   Kirjassa vietetään aikaa jonkin verran lahtelaisbaareissakin, mutta baareja Laine ei nimennyt.

- Yksikään baari, josta kävin kysymässä, saanko laittaa heidän baarinsa nimen kirjaan, ei siihen suostunut. Ymmärrettävää kyllä, koska kirjan aihepiiri ei ehkä toisi baarille hyvää mainosta.

   Myös Hollolassa piipahdetaan. Kirjassa on yksi paikka Hollolasta, jonka voi Laineen sanojen mukaan käydä bongaamassa, jos kirjan ohjeita tarkasti lukee.

- Taitaisin vieläkin osata mennä sen puun luokse, joka kirjaan on kirjoitettu, Jarkko Laine arvelee.

   Laine teki paljon taustatyötä kirjan uskottavuuden takia. Hän tarkisti muun muassa koulujen pääsykoe- ja alkamispäivämäärät. Myös eräs kirjaan päätynyt sakko on summaltaan paikkansapitävä.

- On kyselty poliisilta juttuja, sairaanhoitajalta, koulun sihteeriltä, huumelääkäriltä, matkatoimistosta, kuntoutusyksiköstä ynnä muilta, sekä tietysti miljoonilta muilta ihmisiltä, jotka ovat ystävällisesti kertoneet minulle asioita erinäisten asioiden suhteen.

 

Huumekirja väliteos ennen kolmatta Tuhkametsää

Tuhkametsän salaisuus ja Tuhkametsä sekasorron vallassa –kirjojen jälkeen Jarkko Laine halusi pitää pienen hengähdystauon fantasiamaailmasta ennen kolmatta Tuhkametsä-kirjaa ja päätti kirjoittaa kirjan tosielämästä. Mutta miksi kirja huumeriippuvuudesta?

- Mä olen tätä itsekin miettinyt, että miksi päätin alkaa kirjoittaa kirjaa tällaisesta aiheesta, mutta mun täytyy valitettavasti sanoa, että mä en muista enää ihan varmuudella, mitä silloin ajattelin. Olisinkohan vain halunnut kirjoittaa rankemmasta aiheesta kirjan - sellaisen, joka kertoo kuitenkin tosielämästä fantasian sijaan. Jotenkin ajatukset varmaan poimi jostain tuon suhteellisen rankan aiheen, että kirjoitanpa kirjan huumeista. Sehän on kuitenkin sellainen aihe, joka valitettavasti kuuluu joidenkin ihmisten jokapäiväiseen elämään ja se on aina esillä, välillä vähemmän, välillä enemmän. Eikä tuosta aiheesta tietääkseni ainakaan kovin montaa kirjaa ole kirjoitettu - ainakaan siis täällä Suomessa. Voin tosin olla väärässäkin, kun en niin paljon kuitenkaan kirjallisuutta seuraa, Jarkko Laine sanoo.

 

Teksti ja kuva: Sirpa Papinaho

--------- 

 

Kirjaa voi tilata muun muassa Suomalaisesta Kirjakaupasta sekä cdon.com:sta.

 

Kirja Piikki hihassa – ikuisesti sinun (BookHouse)

Kirja perustuu osittain tositapahtumiin

ISBN: 9789527071007

Nidottu, 308 sivua.

 

Jarkko Laineen kotisivut:  http://jarkkolaine.suntuubi.com/