Papinaho, Sirpa

Kirjoittaminen

Kulttuurilehti Elias: päätoimittaja 2016-
Liikkuva Päijät-Häme: päätoimittaja 2002-2004
Freelancer-toimittaja (erikoisalana ammunta sekä 1800-luvun itävaltalaiset kiväärit/ Kaliberi-lehti)

Yhdistystoiminta

Salpausselän kirjailijat: 2011 puheenjohtaja, 2012-2017 johtokunnan jäsen (tiedottaminen ja nettisivut)
Uudenmaan Kirjoittajat ry: 2016- Hallituksen jäsen / Kulttuurilehti Elias

Teokset / kuvitukset:

Otson sadas nosto (2017) – piirroskuvitus
Kirjoittaja: Kari Vienola
ISBN: 978-952-93-9719-8

Ihanat naiset -värityskirja (2016) – piirroskuvitus
Kirjoittaja: Sirpa Papinaho
Kustantaja: GraFigure
ISBN: 978-952-93-7637-7
(Helsingin kirjamessuilla 2016)

Palindromikirja (2012) – piirroskuvitus
Kirjoittaja: Kari Vienola
ISBN: 978-952-93-1066-1

Lahti Kaupunkiopas (2012) – valokuvat
Kustantaja: Fabella Ltd Oy
Kirjoittajat: Annika Ardin ja Terhi Pietiläinen
ISBN: 978-952-58-8603-0

Presidenttianagrammit (2011) – piirroskuvitus
Kirjoittaja: Kari Vienola
ISBN: 978-952-92-9388-9

 

Lisätietoa kirjoistani

Lahti Kaupunkiopas (2012)

Tekstit kirjaan ovat laatineet Annika Ardin (Suomen Tietokirjailijat ry:n aluevastaava) ja Terhi Pietiläinen (ent. Salpausselän kirjailijoiden johtokunnan jäsen) ja valokuvat kirjaan on ottanut Sirpa Papinaho.

"LAHTI Kaupunkiopas esittelee Lahden kansainvälisten matkaoppaitten tyyliin. Se sisältää yksityiskohtaisia opaskarttoja, 180 valokuvaa, faktoja, näkökulmia, historiaa, arkkitehtuuria, museoita, patsaita, puistoja, tapahtumia ja retkikohteita. Lisäksi kirjassa on palveluhakemisto, johon tekijät ovat koonneet läpileikkauksen majoituspalveluista, ravintoloista, kaupoista ynnä muusta.

LAHTI Kaupunkiopas on tarkoitettu sekä lahtelaisille että kaupungissa vieraileville matkailijoille."

Lainaus Suomen Pienkustantajat ry:n nettisivulta
 

 

Otson sadas nosto (2017)

Kun kuvitin Kari Vienolan kaksi aiempaa kirjaa Presidenttianagrammit (2011) ja Palindromikirjan (2012), tuntui haikealta kuvitustöiden valmistuttua, kun hauskat mielikuvitusmatkat sanaleikkien ja niihin keksittävien kuvituspiirrosten parissa olivat ohitse. Syksyllä 2017 sain kuitenkin yllättäen yhteydenoton Kari Vienolalta. Uusi kirja on suunnitteilla. Tässä kirjassa kauan askarruttanut anagrammi Ben Zyskowiczistä löytyy ja sitä etsitään maailman ääristä asti aina U.S.A:sta Afrikkaan ja Pariisiin, mutta se löytyy lähempää kuin arvata saattaakaan.

Kari tuli Vantaalle käymään 27.9.2017, piipahti luonani ja kertoi kirjaan tulevista hauskoista palindromeista ja anagrammeista sekä niihin liittyvistä kuvitusideoistaan. Sain heti kuvitustoiveista kiinni ja silmiini piirtyivät hykerryttävät kuvat. Jos Karilla ei ollut jotakin kuvitusideaa mielessään, minä sain keksiä sellaisen, kuten ”Oh, Uotinen, uneni touho”. Mieleeni ilmestyi heti näky nukkuvasta Aira Samulinista ja Jorma Uotinen häärää hänen unessaan monena hahmona.

Kuvitustyössä auttoi kovasti internet, sillä sieltä oli helppoa ja nopeaa etsiä henkilökuvia, mutta myös kaupunkikuvia. Kun yhdessä palindromissa Otso lähtee Pariisiin, Seinen rannalle siirapinostoon, käynnistin Google Mapsin ja klikkasin itseni Pariisiin Eiffel-tornin juurelle. Katunäkymään pääsin nappaamalla tietokoneen hiirellä kiinni ohjelman ukkelikuvakkeesta ja pudotin ukkelin Seinen rannalle kohtaan, josta näkyisi Eiffel-torni. Näkymä on siis ihan oikea ja olemassa oleva, mutta taiteilijan vapaudella piirsin sinne siirapin- ja hunajanmyyntikojut.

Otson sadas nosto on hauska anagrammi- ja palindromimatkaa koto-Suomen kolkkiin ja maailman ääriin!

Terveisin ”Sirpa Kapris” a.k.a ”Hop, nirppa aasi”, josta 15.9.2017 tuli ”Nerompi Anssi U”, mutta joka päätti taiteilijatyössään pysyä kuitenkin aasina.

 

Palindromikirja ilmestyi lokakuun 2012 alussa. Palindromien laatija Kari Vienola valitsi kanteen palindromin "Nosta kaunis Haukiojoiku, ah sinua katson." Karin ajatuksissa oli tietenkin Jenni Haukio, presidenttimme Sauli Niinistön puoliso. Ja koska joikusta on kyse, silloin ollaan Lapissa.

Palindromikirja (2012)

Kun kuvitin Kari Vienolan ensimmäisen kirjan Presidenttianagrammit v. 2011, pääsin hauskalle mielikuvitusmatkalle anagrammien maailmaan. Samanlaiselle hykerryttävälle mielikuvitusmatkalle pääsin tässä hänen toisessa kirjassaan, Palindromikirjan kuvittamisessa.

Eräät Kari Vienolan piirrosideat olivat täysin valmiita, joten vain tein näkyväksi paperille hänen sisäisen näkemyksensä, mutta joihinkin palindromeihin sain toiveita asioista, joita piirroksessa voisi olla, ja niissä piirroksissa villi mielikuvitukseni täydensi aukkokohdat.

Yksi täydentämäni ja muuttamani kuvitusidea oli palindromiin ”Oot Heikura, taru kiehtoo”, johon Kari Vienola oli ajatellut Pasi Heikuraa lukemassa Tuhannen ja yhden yön tarinoita. Minulle taru-sanasta sen sijaan tuli heti mieleen Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen ja näin heti mielessäni kuinka Taru kiehtoo Heikuraa.

Hauska yhteensattuma oli ”Naku Simo omi sukan”, johon Kari Vienola oli ajatellut hahmoksi Simo Frangenia, koska Frangen aikanaan antoi sysäyksen Kari Vienolalle palindromien laadintaan; eräänlainen kunnianosoituskuva siis. Kun etsin mallikuvia Simo Frangenista internetistä, löysin yllättäen kuvauutisen alastomasta Frangenista maaliskuulta 2011. Hän oli nakuillut Keksijätehdas-televisio-ohjelman finaalilähetyksessä tuolloin. Kuvauutinen tuli minulle kuin tilauksesta! Siitä oli helppo katsoa mallia, vaikkakin tein Frangenista piirroksessani hiukan menevämmän ruumiinrakenteeltaan.

Terveisin Sirpa Kapris

 

Presidenttianagrammit (2011)

Syyskuun puolivälissä 2011 ilmestyi Presidenttianagrammit-kirja, jonka kuvittajana olin. Kirjan kuvitustyyli on karikatyyrimäinen, tyystin toisenlainen tyyli mihin siihen asti olin tottunut, mutta näköismuotokuvia tekevälle taiteilijalle oli hyötyä muotokuvamaalarin kokemuksesta, sillä presidenttipiirroksista tunnistaa kuka kuvassa on. Suomen presidenttien lisäksi kuvituksissa on myös muita julkisuuden henkilöitä, joiden nimet liittyvät kuhunkin anagrammiin.

Anagrammit on tehnyt enontekiöläinen Kari Vienola, joka on harrastanut anagrammien tekemistä vuosia. Vienola oli etsinyt anagrammeille jo pitkään kuvittajaa ja löysi minut internetin kautta huhtikuussa 2011. Yhteistyö alkoi ja kirjan kuvitus syntyi noin kolmessa kuukaudessa.

 

Takannessa kirjantekijät käyttävät omista nimistään tehtyjä anagrammeja, jotka Sirpa Papinaho keksi kuvitustyön valmistuttua, koska innostui itsekin anagrammien tekemisestä.

Kuvituksen tekemisestä

Huhtikuussa 2011 sain Kari Vienolalta mielenkiintoisen sähköpostin. Olisinko kiinnostunut presidenttianagrammien kuvittamisesta. Innostuin ideasta, mutta samassa iski rimakauhu. Näin mielessäni legendaarisen Kari Suomalaisen pilapiirrostyylin. Olin tehnyt realistisia näköismuotokuvia, mutta ajatus toisentyyppisistä muotokuvista kuitenkin kiehtoi.

Tutkin Kari Suomalaisen pilapiirroksia ja koin oivalluksia, mutta tiesin, etten pystyisi samaan. Piirroksista tulisi omanlaisiani, mutten ollut varma kelpaisivatko ne. Päätin kuitenkin kysyä Kari Vienolalta millaisia piirroksia hän halusi, joten hän tuli vaimonsa kanssa käymään kotonani.

Olin hämmästynyt miten tarkasti jokaisen anagrammikuvan kuvitusidea oli perusteltu. Osa anagrammeista kuvitti historiallisia tapahtumia. Anagrammit eivät vain olleet henkilön nimen kirjaimista uudelleen järjestettyjä sanoja, vaan niillä oli myös kuvallinen koodikielensä, joka aukeni minulle heti. Mielikuvitukseni alkoi laukata.

Sain heti kiinni mielikuvasta hiihtokilpailusta, kun oli kyse Kekkosen täpärästä vaalivoitosta presidentinvaaleissa v. 1956, tai kun Lennart Meri ohjaa moottorivenettä Tallinnan edustalla Tarja Halonen kyydissään. Anagrammi, jossa Martti Ahtisaari miettii ottaako Thai- tai marsitar, Kari Vienolalla ei ollut tarkkaa mielikuvaa, mutta näin heti mielessäni kuvan, joka löytyy tästä kirjasta.

Tämä hauska matka mielikuvituksen maailmaan tempaisi mukaansa niin, että pitkin matkaa tein ehdotuksia, voisinko piirtää tämän kuvan näin. Innostuin kuvittamisesta ja anagrammeista niin, että lopuksi itse suunnittelin anagrammin kuvituksen kera kirjan kirjoittajasta, Kari Vienolasta. Halusin, että kuvitus kertoisi jotakin olennaista hänestä, ja niin syntyi "vino raakile".


Sirpa Papinaho = Hop, nirppa aasi!

--


Sirpa Papinahon nettisivuja:

Kotisivu 1: Muotokuvamaalauksia ja piirroksia 

Kotisivu 2: muotokuvat.fi

Kotisivu 3: sirpapapinaho.fi

 

Ihanat naiset -värityskirja (2016)
Paino: Nord Print, Helsinki.

Kirjan suunnittelu, ideointi ja piirtäminen alkoi kesällä 2015 ja kirjan valmistuminen kesti vuoden verran. Väritettäviä piirroksia on värityskirjassa 42 kpl. 

Piirroksiin voi piirtää ripset, kulmakarvat, punata huulet ja posket, värjätä hiukset jne.

Ihanat naiset -värityskirja oli Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2016 omalla osastollaan ja osastolla oli joskus niin kova tunku värittämään piirroksia, että paikkaa joutui jonottamaan.

Ihanat naiset -värityskirjalla on myös Facebook-sivu, jonne värittäjät ovat lähettäneet värittämiään värityksiä.