Kivinen, Kirsti
Aloitin ensimmäisen päiväkirjani 8-vuotiaana, kun vietettiin sodanjälkeistä ”serkkukesää” Orimattilassa. Isot tytöt, siskoni Leena ja serkkuni Eeva pitivät päiväkirjaa ja lukivat niitä toisilleen. Heistä tulisi runotyttöjä, tai vähintään Anni Swaneja. Tunsin itseni ulkopuoliseksi, olin joukon nuorin. Vaikka mietin jatkuvasti päiväkirjan aloittamista, en keksinyt mitään kirjoitettavaa. Kunnes alkoi tapahtua! Heräsin keskellä yötä huutoon: ”HEI NESTORI, NESTORI, MÄ PUTOSIN JUST TOSTA! ”
Katselin hämärässä äänen suuntaan ja toden totta: serkkuni Heka makasi lattialla, mutta ei näyttänyt olevan valveilla!
Laskin pään takaisin tyynylle levottomana: Miksi se tolleen huusi? Eikä kuitenkaan herännyt? Heka väitti aamulla, ettei sellaista ollut oikeasti tapahtunut, ja että minä muka olin nähnyt unta - silloin tiesin, että NYT HETI se päiväkirja on aloitettava! Niin myös tein ja piirsin kuvankin - enkä ole vieläkään lopettanut. Mukanani kulkee aina pieni muistikirja ja kynä.
Tapahtumien ja tunteiden pohtiminen ruokki uteliaisuutta oman ja muiden elämäntarinoiden suhteen. Ammatinvalintani osui kohdalleen. Psykologin ja sosiologin työssä ei koskaan ole ollut kahta samanlaista työpäivää tai kahta samanlaista ihmistä.
Päiväkirjan rinnalle aukeni ammatillisen kirjoittamisen sarka. Eläkkeelle jääminen oli vaikeaa kunnes tajusin, että nyt on aikaa, voin kirjoittaa mitä vaan! Kirjoittamisen tauti paheni Oriveden opiston kursseilla. Kirjoittajien porukassa on helppo hengittää, olla oma itsensä ja harpata omien esteidensä yli.
Kirjoittaminen on minulle yhtä välttämätöntä kuin hengittäminen ja havaitseminen. Se antaa mahdollisuuden muistaa, pohtia ja ymmärtää tapahtumia, elämisen vivahteita, katsella tarkemmin käänteitä, suhteita, pitkiä kehityskaaria. Myös dramatisoida, purkaa paineita ja sitten tyyntyä hahmottamaan uusia kokonaisuuksia. Koko elämän ikäinen oppimisprosessi - mikä rikkaus!
Tutkinnot ja työura
Fil.kand. psykologi, erityistason psykoterapeutti
Valt.lis. sosiologi. Terveydenhuollon ja julkishallinnon tutkimuksia, koulutus- ja kehittämishankkeita, kehitysyhteistyön projektityötä Kenian, Somalian ja Egyptin terveydenhuollossa.
Teoksia
Kirsti Kivinen: Silmän Liikkeitä – Retkiä traumavyöhykkeille. Peaceful Impact Publisher 2019
Kirsti Kivinen (toim.) Torpista tietokoneille. Sälinkään kyläkirja 2011
Suomennos: Babette Rothschild: Apua auttajalle. Paula Holländer & Kirsti Kivinen . Traumaterapiakeskus 2010
Kirsti Kivinen – Lasse Kivinen: Auttamisen murros, SMS kustannus 1999
Kirsti Kivinen: Iloa työstä? Tammi 1986
Kirsti Kivinen: Äiti ja isä, vastatkaa! Gummerus 1981
Kirsti Kivinen – Totte Vaden: Mielenterveys. Gummerus 1976
Kirsti Kivinen – Annami Poivaara: Unihiekkaa, Unipuu, Unilintu, Unipussi – Iltasatuja.Gummerus 1974 – 1980 (TV 2 Nukkumatti-ohjelmissa,lukijana Lasse Pöysti)
Palkinnot
Valtion tiedonjulkistamispalkinto 1977 TV-ohjelmasarjasta ”Ollaan yhdessä”, TV 2, 1977
Rauhanpuolustajien lastenkulttuuripalkinto 1976 Ohjelmasarjasta ”Hyrrä”, TV2, 1975-76
Lisäksi: terveydenhuollon ja julkishallinnon tutkimusraportteja, ohjekirjoja, artikkeleita ym.