Eija Eskolan kirja kirjastoista ja lukemisesta on ilmestynyt

12.9.2019


Eija Eskolan kirjan päähenkilöinä ovat lukijoiden ja kirjastonhoitajien lisäksi vähemmän tunnetut kirjastontarkastajat ja kirja-asiamiehet

Eija Eskolan kirja Tarinaa kirjastoista ja lukemisesta vuosilta 1910 – 1970 on nyt saatavilla.

Teosta kuvataan näin:

Kämpillä, korsuissa ja vankileireillä luettiin, samoin kotona pullataikinaa vaivatessa ja peiton alla taskulampun valossa. Kirjan voimaa ja lumoa välitettiin kirjallisuusmatineoissa, satutunneilla ja valtakunnallisilla kirjallisuusviikoilla. Kansanvalistajat ja kirjakauppiaat tekivät määrätietoista työtä kotikirjastojen perustamiseksi, ja kirjastonhoitajat loivat kirjastoihin sivistyksen leimaa kirjailijoiden valokuvilla, viherkasveilla ja eleganteilla lampunvarjostimilla. Kotikirjastoja syntyi myös työläiskoteihin, ja moni lapsi sai niistä ensimmäiset lukuelämyksensä. Yleisen kirjaston käyttäjäksi sai ryhtyä lukemaan opittuaan. Se oli monelle jännittävä hetki, mutta vieläkin sykähdyttävämpää vaikuttaa olleen hartaasti toivottu lupa siirtyä aikuisten osaston lainaajaksi.

Poliittinen kirjallisuus herätti kiistoja kirjastoissa ja eroottiset romaanit sekä sukupuolioppaat laitettiin myrkkyhyllyihin, joista lainattiin vain kirjastonhoitajan erillisellä päätöksellä.

Miksi suomalaisen kirjastoliikkeen keskeinen vaikuttaja Helle Kannila ja muut kansanvalistajat halusivat rajoittaa ihmisten sanomalehtien lukemista? Kuinka he ohjasivat kirjojen lukemisessa tavoitteellisuuteen, systemaattisuuteen ja hitauteen? Joku lukija ehkä näitä neuvoja noudattikin, mutta monet sen sijaan lukivat ahmien ja kaikkea mahdollista sekaisin. Luettiin ääneen, luettiin salaa, ja muun puutteessa vaikka almanakkaa. Lukutoukkia ei ainoastaan kannustettu, vaan runsaan lukemisen oletettiin myös voivan johtaa järjen menetykseen tai vähintäänkin pilaavan silmät.

Kirjan päähenkilöinä ovat lukijoiden ja kirjastonhoitajien lisäksi aiemmin huonosti tunnetut kirjastontarkastajat ja kirja-asiamiehet.

 

Eija Eskola: Tarinaa kirjastoista ja lukemisesta vuosilta 1910 – 1970 

Books on Demand, 2019

ISBN 978-952-80-1351-8