Piekkari murhaa Kotiniemessä

5.11.2013

Eija Piekkari ja uunituore Kaislikon kätkössä -dekkari.
Eija Piekkari ja uunituore Kaislikon kätkössä -dekkari.

Eija Piekkarin kuudennessa dekkarissa, Kaislikon kätkössä, nuoren naisen ruumis löytyy Kotiniemen siirtolapuutarhan rannasta, veneiden läheltä Alasenjärvestä, Lahdesta. Idea ruumiin löytöpaikaksi muhi Piekkarin mielessä parisen vuotta ennen kuin päätyi kirjaan.

- Kaverini osti siirtolapuutarhamökin Kotiniemestä ja kävin usein myös rannassa, jossa on kaislikkoa ja veneitä, eikä mökkejä kovin lähellä. Mietin, että tähän voisi jonkun ruumiin laittaa, eikä sitä heti kukaan löytäisi, jos joku keikauttaa jonkun veteen ja pitää päätä veden alla, Eija Piekkari kertoo.

Kotiniemen rantakaislikosta löydetään hukutettu nuori nainen, jolla on siirtolapuutarhamökki Porkkanakujalla. Lääkkeiden ja viinan väärinkäyttäjänä nainen päätyy murhan uhriksi ja rikosylikomisaario Kristiina ”Krisse” Elo joutuu jälleen etsimään murhaajaa. Eija Piekkarin uutuusdekkarissa liikutaan paljon Kotiniemen siirtolapuutarhassa, Lahdessa, mutta myös Hollolassa, kirkonkylässä, Sairakkalassa ja Soramäessä, Salpatiellä, jolla Piekkari itse asuu.
 

Teemana juurettomuus

Kaislikon kätkössä –dekkarissa teemoina ovat työttömyys, irrallisuus ja juurettomuus, ikävät perhesuhteet, yksinäisyys. Piekkarin edellisessä kirjassa alkanut huoli henkisesti hukassa ja eksyksissä olevista nykynuorista kiteytyy murhatussa nuoressa naisessa.

- En ota kantaa, enkä osaa sanoa, miksi jotkut ihmiset päästävät itsensä liukumaan alas, miksei heillä ole vahvaa runkoa sisällä, joka pitää pystyssä, kun joillakin se vahva, kannatteleva sisäinen runko löytyy, Piekkari pohtii.

Kun lapsi kasvaa hällä väliä –ympäristössä ja –yhteisössä, jossa kukaan ei välitä, ei rakasta, eikä halua ymmärtää, on helppo jatkaa samaa rataa nuorena. Se vie omaa elämäntietään etsivän nuoren hukkateille, ja paha kasvaa juurettomassa ihmisessä.

- Mennään Sossuun hakemaan rahaa ja joillekin työ ei edes kelpaa, Eija Piekkari sanoo.

 

Seitsemäs kirja jo tekeillä

Seuraava dekkari on jo Eija Piekkarilla suunnitteluvaiheessa. Hän tietää kuka murhaa kenet ja missä murha tapahtuu, mutta kirjailijan kiireet ovat siirtäneet murhan tapahtuma-ajankohtaa.

- Murhan piti tapahtua kirjassa lokakuussa, mutta se siirtyy myöhemmäksi, kun en ole ehtinyt käydä tutustumassa murhapaikkaan lokakuisessa iltavalaistuksessa. 

Piekkari kertoo käyttävänsä kirjoissaan murha-ajankohtana pimeää ja mustaa syksyä. Silloin on hyvä tehdä mitä tahansa, kun maassa ei ole lunta. Hän ei voisi kuvitella murhan tapahtuvan keskellä kirkasta päivää. Murha, suunniteltu pahuus, murhaajan mustaksi kääntynyt mieli vaatii ympärilleen tumman ja salaperäisen verhon – vaikkakin Kaislikon kätkössä –kirjassa murha tapahtuu helteisessä heinäkuussa ja ruumis löytyy Kotiniemen rantavedestä Unikeonpäivän aamutunteina.

Eija Piekkarin dekkarien lukijat saavat iloisia uutisia, sillä aikanaan 6-8 dekkaria kirjoittaa luvannut Piekkari paljastaa, että enemmänkin kirjoja Krisse Elo –sarjaan voisi tulla. Kirjailija on lukijoidensa lailla kiintynyt kirjansa henkilöihin, eikä raaski luopua kenestäkään, vaikkakin sanoo, että jossain vaiheessa jollekin henkilölle on tapahduttava jotakin kamalaa, mutta hän ei tiedä vielä kenelle.

 

Teksti ja kuva: Sirpa Papinaho