Arja Kotirannalta uusi runokirja

26.6.2019

Arja Kotirannalta ilmestyy tänä kesänä uusi, Lappi-aiheinen runokirja, "Roudan jälkeen – Kuvia ja runoja Lapista". Kirjan kustantaja on Osuuskunta Smartisti.

Pitkän linjan Lapin-kävijänä ja Kaamasen mökkiläisenä tunnettu Arja Kotiranta julkaisee nyt kolmannen Lappi-aiheisen runokirjansa. Aiemmat kirjat ovat ”Lapinnerous – neitsytmatka Lappiin” (omakustanne, 1994) ja ”Kultaa taivaalla, kristallia hangella” (Diomedea Excellence Oy, 2000).

Arja Kotiranta on osallistunut vuosien varrella myös useisiin yhteisantologioihin ja tehnyt kouluille päivänavauskirjan ”Hyvä päivä” (Otava, 1998). Kirjan runot Kotiranta on kirjoittanut 26 vuoden aikana, Lapin-reissuillaan ja jatkuvasta kaipauksesta pohjoisen rakkaisiin maisemiin. Runot on käännetty myös englanniksi, ja niiden käännökset on tehnyt Peter Sundholm. Kirja sisältää myös runsaasti Kotirannan ottamia valokuvia mieleenpainuneista hetkistä ja hänelle tärkeistä paikoista pohjoisessa.

Uusin runokirja on tehnyt tuloaan jo pitkään ja on tekijälleen yksi unelmien täyttymys. Kirja putkahtaa painosta kesäkuun kolmannella viikolla ja se julkistetaan Ivalon kirjastossa maanantaina 22.7.2019 Inariviikkojen aikaan. Luvassa on Kotirannan esittämänä makupaloja kirjasta sekä musisointia. Mäkelä Duo Kintaudelta esiintyy.

– Tuntuu, että tätä kirjaa on odotettu todella kauan, sillä ensimmäiset Lappi-aiheiset runokirjani vietiin sananmukaisesti käsistä. Päätin tuolloin, että niistä kirjoista tehdään vain yhdet painokset, ja kun ne loppuivat, kyseltiin kirjojeni perään vielä kovasti – on itse asiassa kyselty aina näihin päiviin saakka. Olen lukuisilla Lapin-matkoillani tutustunut paitsi moniin paikallisiin, myös Lapissa viihtyviin muihin suomalaisiin sekä ulkomaalaisiin ihmisiin. On todella mieltä lämmittävää, kun aina välillä saan sähköpostia milloin mistäkin päin, ja ihmiset kyselevät kirjojeni perään, tai että onko minulta mahdollisesti tulossa uutta Lappi-aiheista runokirjaa. Kyllä se lisää motivaatiota. 

Kotiranta on tunnettu myös lukuisista muista runotuotteistaan. Hän on tehnyt vuosikymmenten varrella muun muassa useita kuva- ja runokortteja, kalentereita, kirjanmerkkejä, magneetteja sekä muun muassa korttikirjan. Lisäksi huovutustaiteestaan tunnettu Arja Kotiranta on usein näyttelyissään ”kuvittanut” töitään runoillaan sekä päinvastoin. Näitä runoilla höystettyjä näyttelyitä on kiitelty kovasti. 

Arja Kotiranta on pitkän linjan kirjoittaja. Hän on takavuosina toiminut muun muassa freelancer-toimittajana useissa sanomalehdissä ja radioissa sekä opettanut luovaa kirjoittamista ja asiakirjoittamista lukioissa ja muissa oppilaitoksissa. Hän on myös oikolukenut muutamia harrastajakirjoittajien kirjoja. 

 – Olen kirjoittanut runoja siitä asti kun muistan. Runous on ollut aina lähellä sydäntäni. Lappi on niin inspiroiva paikka, että siellä ja sieltä syntyy helposti huovutustöitteni lisäksi myös runoa. On ollut ihanaa, kun mieheni Peter Sundholm on kääntänyt runojani noihin edellämainittuihin tuotteisiini ja kääntää myös nämä kirjani runot. Yhteiset projektit ovat aina mukavia ja antoisia. 

Arja Kotiranta paljastaa, että tulevan kirjan pohjalta on suunnitteilla myös runo-musiikkiesitys ”Roudan jälkeen”. Tällä esityksellä kaksikko Kotiranta-Sundholm tekee Kotirannan runoutta tutuksi nyt alkuun pohjoisessa. Rovaniemeltä kotoisin oleva, lahtelainen muusikko Risto Nikula säveltää Arjan runojen pohjalta kappaleita, joita Peter esityksessä laulaa. Elokuusta alkaen on sovittu jo kymmenkunta esityspaikkaa pohjoisen perällä.

– Viemme esitystä esimerkiksi vanhusten hoitolaitoksiin ja erilaisiin turistikohteisiin. Kun soittelin esityksestä, otettiin meidät todella lämpimästi vastaan. Tuntuu, että tällaisille esityksille on selvä tilaus. Minulla onkin kokemusta ennakkoon, sillä edellisen kirjani pohjalta valmistimme Tapani Tuomisen kanssa runo-musiikkiesityksen, jolla keikkailimme aina akselilla Helsinki-Utsjoki. ”Roudan jälkeen” -esityksiä tulee olemaan paitsi ravintolasaleissa ja kievareissa, myös muun muassa kammeissa ja kodissa. Minulla on syyskuussa huovutustaidenäyttely Ivalon Kuulaassa. Runoesitystä tullaan näkemään myös siellä. Ivalossa osuu näyttelyni ajalle myös Taiteiden yö, johon pääsemme myös näin ollen osallistumaan.