Erkki Martikaiselle 2. sija Möllärimestari-kilpailussa

6.7.2015

Erkki Martikainen
Erkki Martikainen

Paluu kotiin -romaani on raadin mukaan Erkki Martikaisen v. 2002 Möllärimestari-kilpailun voittaneen Voihan pojat -teoksen vertainen, ja elämän kummallista kokonaisuutta kuvatessaan ja pohtiessaan jopa parempi.

PALUU KOTIIN -romaani kertoo erään miehen mystisen matkan entisessä kotikaupungissa, muuttuneessa Lahdessa. Romaani on trilogian Oman elämänsä sankarit päätösosa, joka ilmestyi v. 2014.
 

Möllärimestariraadin arvio Paluu kotiin -romaanista:

"Martikainen on kirjoittanut suuren romaanin. Ei niinkään ulkoisilta mitoiltaan, mutta sisällöltään. Ikääntynyt eläkeläismies on palannut lapsuutensa ja nuoruutensa kaupunkiin, jossa jokaisessa kulmauksessa vastaan vyöryvät muistot hukuttavat miehen unenomaisiin, lähes psykedeelisiin ja absurdeihin tapahtumiin, joissa nuoruuden tärkeät persoonat - isä, veljet, naapurit - elävät lähes sisäkkäin toisissaan. Unenomaisessa tekstin juoksutuksessa persoonat sekoittuvat ja lukijalle tuottaa ajoittaisia vaikeuksia tajuta, kuka persoonista missäkin tilanteessa on tapahtumien keskiössä.

- Teoksen arvoa pudottaa hiukan kertomuksen alun heikkous: ehkä ja ilmeisesti-sanojen tulva teoksen ensimmäisillä sivuilla tekee teoksen alun kömpelöksi ja haparoivan tuntuiseksi. Tästä kerronta kuitenkin ikään kuin seestyy, kirjoittaja löytää sanomaansa varmuuden ja johdattaa suurenmoisen kertomuksensa hengästyttävän upeaan juoksuun. Teos on hyvinkin Martikaisen aiemmin palkitun (Möllärimestari vuonna 2002) Voihan pojat teoksen vertainen, elämän kummallista kokonaisuutta kuvatessaan ja pohtiessaan ehkä jopa parempi."

 

Möllärimestari-omakustannekilpailu on taivalkoskelaisen Päätalo-instituutin vuosittain järjestämä kilpailu. Vuoden 2016 Möllärimestari-kilpailuun voi lähettää teoksia 30.4.2016 saakka. Möllärimestari-kilpailun säännöt.

 

Lisätietoa yhdistyksemme kirjailijasta Erkki Martikaisesta Kirjailijoitamme-sivulla.

 

- S.P. -