Sandbergin Mustamäki kerää kehuja

25.2.2013


Lahden kirjamessuilla helmikuun alussa 2013 julkistettu Timo Sandbergin Mustamäki-jännitysromaani on saanut ylistäviä kritiikkejä lehdistössä.

Poimintoja arvosteluista:

4.2.2013 Helsingin Sanomat, Veli-Pekka Leppänen: ”Timo Sandberg siirtää jännitysromaaninsa Mustamäki 1920-luvun Lahteen, hän ei tee sitä tappiokseen. "

3.2.2013.Keskisuomalainen, Pertti Ehrnrooth: ”Sandbergin Mustamäki ottaa tiiviin otteen lukijastaan. Kirjaa ei malttaisi jättää käsistään.”

15.2.2013 Viikkolehti, Hannu Hurme: ”Lisää tätä, kiitos.”

22.2.2013 Ilkka, Ismo Loivamaa: "Aito ja elävä 1920-luvun kuvaus"

 

Mustamäki imaisee mukaansa

Nykypäivään sidotuista Heittola-dekkareistaan tunnettu Timo Sandberg on hypännyt ajassa taaksepäin 1920-luvulle, Lahteen, kansalaissodan jälkeiseen kahtiajakautuneisuuden aikaan, joka piirtyy Sandbergin uutuuskirjassa tulenarkana ja liipaisinherkkänä, kun tuoreen sodan kitkerät muistot jäytävät ihmismieliä ja toimivat sytyttiminä, yllykkeinä väkivallanteoille. Kieltolaki yrittää hillitä kansan viinanjuontia, mutta kansa pitää kieltolakia epäonnistuneena ja pirtukauppa rehottaa. Aikakausi on lainvalvojille vaikeaa ja pirtukauppiaiden kanssa joudutaan hurjiin takaa-ajoihin sekä kiivaisiin laukausten vaihtoihin. Etsiväkonstaapeli Otso Kekki yrittää pysytellä puolueettomana punaisten ja valkoisten välissä pitäen oikeudenmukaisuutta johtoajatuksenaan. Sandbergin jännitysromaani ei kuitenkaan ole pelkkää pirtutrokarien takaa-ajoa, vaan kirjassa on myös ihmisten arkea, jokapäiväistä elämää, ja rakkauttakin toki mahtuu mukaan.

Sandbergin kerrontatyyli on niin mukaansatempaavaa, ettei kirjaa malta laskea kädestään. Henkilökuvaus, tapahtumien ja paikkojen kuvailu, kerronta on tehty hienoilla ja tehokkailla kielikuvilla, että kirjaa on nautinto lukea. Mustamäki-kirjassa käytetty kieli on niin uskottavaa, että kirjan unohtaa olevan fiktiivinen. Taustatyö, historian tutkiminen on huolella tehtyä. Monet lahtelaiselle tutut paikat ja tapahtumat heräävät eloon ja historiasta kiinnostuneelle kirja onkin oiva keino tehdä uskottava aikahyppy 1920-luvun Lahteen.

 

Timo Sandbergin Mustamäki-kirja on Etelä-Suomen Sanomien verkkolukupiirin kirjana pe 1.3.2013.

 

Teksti: Sirpa Papinaho

--

(8.5.2014: Verkkolukupiiri poistettu Etlarin sivulta)